Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι ένας θεσμός απαραίτητος για κάθε Σύγχρονο Κράτος Εθνικής Ασφάλειας (Modern National Security State) και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, μία χώρα που έχει έντονη την αίσθηση της Άμυνας και της εξωτερικής απειλής.
Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως δεν πρέπει να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις, όπως η διαφαινόμενη ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό καθεστώς πίεσης διαχείρισης κρίσης και με επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Δεν πρόκειται για μία ελληνική καινοτομία, είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε πολλές χώρες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και αλλού, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το Ισραήλ και τις Η.Π.Α., από όπου και πρωτοξεκίνησε ο θεσμός από το μακρινό 1947.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας διαχειρίζεται κρίσης, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό και η παρέμβαση του είναι κυρίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για την πρόληψη των κρίσεων.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας; Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του;
Εντάσσεται στην Κεντρική δομή μίας κυβέρνησης, τελεί υπό τον του Πρωθυπουργού και συνιστά επιτελικό του όργανο σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Πρόκειται για ένα όργανο που πρέπει να απολαμβάνει τη διακομματική υποστήριξη και φυσικά την ανεξαρτησία.
Για αυτό το λόγο άλλωστε, σε όλες τις επιτυχημένες περιπτώσεις, το Συμβούλιο συντονίζει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος συνήθως έχει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία στον τομέα της εθνικής ασφάλειας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε ,αλλά και των πληροφοριών.
Ο Εθνικός Σύμβουλος Ασφαλείας συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ και να υποστηρίζεται από μία τεχνοκρατικά έμπειρη και λογική σε αριθμό γραμματεία- Επιτελείο, ώστε να λειτουργεί κυριολεκτικά γνωμοδοτικά και με βεβαρημένη επιχειρησιακή παρέμβαση.
Ποια η σχέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τις υπάρχουσες δομές;
Δεν αντικαθιστά ή καταργεί σε καμία περίπτωση το ΚΥΣΕΑ. Σε ένα παιχνίδι με καθαρούς όρους, τα δύο όργανα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και λειτουργικά.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του;
Πρέπει να προηγηθεί η προετοιμασία και η έγκριση Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, την υλοποίηση της οποίας πρέπει να αναλάβει το Συμβούλιο.
Δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα θεσμικό και πολιτικό κενό, αυτό θα το καταστήσει προβληματικό και όχι πλήρως λειτουργικό.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα της Εθνικής Ασφάλειας, αλλά αντίθετα, υπάρχουν έντονες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εθνικής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και δημόσιας τάξης
Η Ίδρυση του θα αποφασιστεί απο τον διορισμό του Εθνικού Συμβούλου απο τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης ,θα εγκριθεί απο τη Βουλή, ώστε να λάβει και την απαραίτητη έγκριση της Βουλής των Ελλήνων
Σχόλιο: Το Θέμα είναι η Κυβέρνηση θα επιλέξει για Εθνικό Σύμβουλο έναν Καταξιωμένο με άριστες γνώσεις Στρατηγικής και “Τσαμπουκά” απέναντι στο Τούρκο ; Ή θα δημιουργήσει μια ακόμη Κομματική θέση για μια συνετή φωνή ενός χαμηλών τόνων συμβούλου στα Ελληνοτουρκικά ;
Πάντως η ψυχραιμία και η σύνεση μας έφτασαν στα σημερινά αδιέξοδα στα Ελληνοτουρκικά και αυτό πρέπει να το έχει υπ όψιν του Ο Πρωθυπουργός