Τι είναι η συμφωνία της Ε.Ε για την Στρατιωτική «PESCO» και γιατί Χαρακτηρίστηκε Ιστορική!

Η ΕΕ έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κοινής Sτρατιωτικής δύναμης υπογράφοντας συμφωνία για μια Μόνιμη δομή Στρατιωτικής  Διοίκησης.

Η συμφωνία για την PESCO  πρόκειται για την  μόνιμη δομημένη  Στρατιωτική συνεργασία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες από 23 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 28 ψήφους τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, υποστήριξε αυτή την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική στιγμή».

Με την υποστήριξη ενός αμυντικού ταμείου ύψους 5 δισ. Ευρώ (6,5 δισ. Ευρώ), το PESCO «θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την οικονομία κλίμακας της Ευρώπης με αυτόν τον τρόπο για να εκπληρώσουμε το χάσμα της παραγωγής που έχουμε. «

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, μετά την οποία οι Χώρες τα μέλη θα υποχρεωθούν νομικά να συμμετάσχουν σε σχέδια υπό την PESCO.

Οι εργασίες για το σύμφωνο άρχισαν πέρυσι εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη κριτική των Αμερικανών προέδρων Donald Trump για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν εκπλήρωσαν δεσμεύσεις για αμυντικές δαπάνες.

Ευρωπαίοι βαρέων βαρών Η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν προσπάθειες να φέρουν την ΕΕ πιο κοντά στην ύπαρξη μόνιμης κοινής ένοπλης δύναμης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιτίθεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα παραιτήθηκαν. ενώ η Αυστρία, που δεν έιναι  μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή.

Το PESCO χαρακτηρίζεται ως ένα μονοπάτι για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Στρατού εξαλείφοντας τις απολύσεις, εξορθολογίζοντας τις αποκτήσεις της άμυνας και ενισχύοντας την εφοδιαστική μέσω ενός δικτύου κέντρων που διασκορπίζονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Προορίζεται επίσης να καθιερώσει κοινή Εκπαίδευση  Αξιωματικών. Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μεταρρυθμίσει τη συμβολή των Ευρωπαίων συμμάχων ακολουθεί παρόμοια στάδια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία διαφώνησαν για τον μελλοντικό ρόλο μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, με το Παρίσι να υποστηρίζει έναν πιο αποκλειστικό και Ικανό αμυντικό σχηματισμό με δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό.

Το Βερολίνο, το οποίο υπερασπίστηκε μια πιο περιεκτική προσέγγιση, προφανώς επικράτησε και η θέση του έγινε αποδεκτή απο τα υπόλοιπα Μέλη της Ε.Ε που ψήφισαν την Στρατιωτική Συνεργασία !

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες προσπάθειες στην Ευρώπη για εδραίωση του στρατού τους, το PESCO δεν αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι θα καταστήσει Ισχυρότερους τους στρατιωτικούς των ευρωπαϊκών μελών.

European Union foreign and defence ministers attend a signature ceremony of a defence pact, aiming to mark a new era of European military integration to cement unity after Britain’s decision to quit the bloc, in Brussels, Belgium, November 13, 2017. REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool

Ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι μελλοντικοί Πανευρωπαϊκοί Στρατιωτικοί  Σχηματισμοί δεν έχει ακόμη καθοριστεί!

Ωστόσο, η ΕΕ ενδέχεται να προετοιμάζεται για πιθανή σημαντική αστάθεια που πλήττει μερικά από τα μέλη της, πρότεινε ο γεωστρατηγικός εμπειρογνώμονας Konstantin Sokolov.

«Σε ένα υποθετικό σενάριο κοινωνικής αναστάτωσης σε μια χώρα, η αστυνομική της δύναμη καθίσταται αναξιόπιστη επειδή είναι στελεχωμένη από κατοίκους , οι οποίοι έχουν τοπικούς δεσμούς ,οικογένειες και φίλους και μπορεί να μην υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές.

Αλλά μια διεθνής δύναμη θα ακολουθούσε μόνο τις εντολές και επηρεάζεται λιγότερο από το συναίσθημα στον τοπικό πληθυσμό».