Τι σημαίνει η τοποθέτηση του Στρατηγού Ακάρ στο ΄Άμυνας;

Από Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε Υπουργός Άμυνας προήχθη ο Χουλουσί Ακάρ, που πλέον στελεχώνει το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν.

Τον Αύγουστο του 2015, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα που ο νεοσουλτάνος μετατράπηκε στον πρώτο εκτελεστικό Πρόεδρο της Τουρκίας, επιλέγει εκ νέου, αυτή τη φορά για το νευραλγικό Υπουργείο Άμυνας της  Τουρκικής – οθωμανικού τύπου – Δημοκρατίας.τομ Στρατηγό Ακάρ

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Χουλουσί Ακάρ βγήκε πολλές φορές μπροστά για να υπερασπιστεί την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν και των εταίρων του των Γκρίζων Λύκων, υπερασπίστηκε πολλές φορές τις πολεμικές επιχειρήσεις εισβολής της χώρας του σε Συρία και Ιράκ, ενώ ουκ ολίγες φορές απείλησε ακόμη και με πόλεμο αν χρειαστεί, τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα.

Ήταν μάλιστα,  ο άνθρωπος που μετέπεισε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, σε μια άκρως απόρρητη αποστολή που ανατέθηκε στον Ακάρ, με προσωπική εντολή Ερντογάν.

Τι εχει δηλώσει Στρατηγός Ακάρ τον τελευταίο διάστημα …Σαν αρχηγός των ΤΕΔ

Στις 30 Μαίου, ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε γεύμα μετά τη λήξη του ραμαζανιού, στην παρουσία των επιτελών του υπερασπίστηκε έντονα την ετοιμότητα του τουρκικού στρατού να προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 Μαίου, εκτόξευε απειλές κατά της Ελλάδας και την Κύπρου, προϊδεάζοντας για συνέχιση της πολιτικής των προκλήσεων και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο δηλώσεων με την ολοκλήρωση της άσκησης Efes 2018, η οποία διεξήχθη στα παράλια του Αιγαίου, o στρατηγός Ακάρ σημείωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.

Προσθέτοντας πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της (ούτω καλούμενης) «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας στο νησί Κύπρος.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα με αποφασιστικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 είχε δηλώσει πως «έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως να ελέγχουμε το Αιγαίο» και ακολούθως από τη Σμύρνη αναφέρθηκε στην ισχύ αλλά και στην υψηλή τεχνολογία του τουρκικού στρατού, λέγοντας πως «δεν ελέγχουμε μονάχα τα Ιμια, αλλά ολόκληρο το Αιγαίο».

Λίγες ώρες μετά από αυτήν την δήλωση έξι πολεμικά της Τουρκίας παρενόχλησαν το γεωτρύπανο του Ιταλικού Πετρελαϊκού Κολοσσού ΕΝΙ, το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή βρισκόταν περίπου 15 ναυτικά μίλια από τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και η επιλογή του νέου Αρχηγού των Τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτή που υποψιαζόμαστε …Τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα !!