Αποκάλυψη-σοκ από τη Wall Street Journal: Το Ιράν επανεξοπλίζεται με κινεζική βοήθεια – Στο στόχαστρο Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις – Αντιδράσεις ΗΠΑ, Πεκίνου και Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Ιράν έχει παραγγείλει τεράστιες ποσότητες υλικών από την Κίνα για την κατασκευή εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, με αποστολές που αναμένεται να φτάσουν τους επόμενους μήνες. Οι αποστολές αυτές θα μπορούσαν να είναι αρκετές ώστε το Ιράν να παράγει 800 βαλλιστικούς πυραύλους, υποδεικνύοντας ότι το Ιράν μπορεί να στείλει μερικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε ομάδες εκτός χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι.
Η συμφωνία για τα κινεζικά εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων υπογράφηκε πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Ιράν. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι κινεζικές οντότητες έχουν παράσχει υποστήριξη στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, προσθέτοντας ότι «οι κινεζικές οντότητες παρείχαν υποστήριξη στους Χούθι για την παραγωγή πυραύλων και drones».
Η αποστολή του υλικού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή εκατοντάδων πυραύλων, ενώ μέρος του φορτίου αναμένεται να διοχετευτεί σε συμμαχικές σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν, όπως οι Χούθι στην Υεμένη.
Η εταιρεία πίσω από την παραγγελία είναι η «Pishgaman Tejarat Rafi Novin», με αποστολέα την «Lion Commodities Holdings Ltd» που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ο διευθυντής της Lion Commodities, Nelson Barba, δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια, ενώ ούτε η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ θέλησε να προβεί σε επίσημη δήλωση. Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει άγνοια για τη σύμβαση, σημειώνοντας ότι ασκεί «αυστηρό έλεγχο στα είδη διπλής χρήσης».
Το υπερχλωρικό αμμώνιο (NH₄ClO₄) είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό μέσο, απαραίτητο στην κατασκευή στερεών πυραυλικών καυσίμων, αλλά και χημικά ασταθές, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα στο παρελθόν.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης έντασης, καθώς το Ιράν φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει στη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων σε σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, με στόχο τόσο το Ισραήλ όσο και αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Παράλληλα, οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ότι «ο χρόνος τελειώνει» για την ιρανική απόφαση. Ο ίδιος συζήτησε το θέμα και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία.
Το ενδεχόμενο επανεξοπλισμού του Ιράν με τη βοήθεια της Κίνας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών και ισραηλινών στόχων, επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής.