Τον Απρίλιο, αναμένονται να προσγειωθούν στην χώρας μας και συγκεκριμένα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), Heron, που αποκτήσαμε για τρία χρόνια από το Ισραήλ με την μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing) έναντι 39 εκατομμυρίων ευρώ.
Η προσθήκη των συγκεκριμένων UAV’s θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα προσφέρουν πολλά επιχειρησιακά οφέλη, ιδιαίτερα στον τομέα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
Μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (των ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block I) έχει ήδη η ΠΑ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας (110 ΠΜ). Ομως κρίθηκε σκόπιμο τα ικανότερα και πολύ πιο σύγχρονα Heron να επιχειρούν ανατολικότερα, στην καρδιά του Αιγαίου και εγγύτερα στην Τουρκία.
Το σύστημα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Heron αναμένεται να εγκατασταθεί τον Απρίλιο στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο …καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ!!
Και αυτές τις μέρες επιτροπή από το ΓΕΑ θα κάνει, ξανά στο Ισραήλ, το τελευταίο «τσεκ» στα UAV’s (είναι η διαδικασία αποδοχής του υλικού).
Αμέσως μετά, αυτό που απομένει είναι τα 2 Heron να ταξιδέψουν από το Ισραήλ με τελικό προορισμό τη Σκύρο. Κι αυτό διότι στο νησί των Σποράδων και συγκεκριμένα στη 135 Σμηναρχία Μάχης δημιουργείται ουσιαστικά μία προκεχωρημένη βάση UAV’s.
Το Ισραήλ αναμένεται να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία με την διαθεσιμότητα των μεταγωγικών της αεροσκαφών.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τρία αεροσκάφη έχουν στο Ισραήλ για πλήρη εργοστασιακή συντήρηση στην ΙΑΙ(Israel Aircraft Industry).
Στα 3 C-130 θα γίνει εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης έτσι ώστε να επανέλθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση. Τα μεταγωγικά θα μεταφερθούν με πλοίο στο Ισραήλ.
Εντωμεταξύ, το Ισραήλ είναι ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται να γίνουν γνωστά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα στο διαγωνισμό συμμετέχει η IWI με το τυφέκιο TAVOR 7, διαμετρήματος 7,62mm, ενώ το τυφέκιο TAVOR X-95, διαμετρήματος 5.56mm απορρίφθηκε λόγω διαμετρήματος , καθώς και με το πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO.
Πέρα όμως από τα πρόγραμμα που έχουν ήδη δρομολογηθεί η Ελλάδα ενδιαφέρεται και για αρκετά ακόμα οπλικά συστήματα του Ισραήλ.
Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του Ισραήλ το φημισμένο «Iron Dome». …