Τουρκική «NAVTEX» στη Μεγίστη …Ανήμερα των Εκλογών με χρήση Πυρών

Μία μεγάλη περιοχή στα νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεσμεύει για ασκήσεις ανήμερα την Κυριακή των εκλογών η Τουρκία

Συγκεκριμένα με την Navtex 0763/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύει για τις 7 Ιουλίου, την εν λόγω περιοχή για άσκηση με την χρήση όπλων από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Το ίδιο είχε πράξει η Αγκυρα την ημέρα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, στις 26 Μαΐου, σε συνέχεια της πρακτικής της να δεσμεύει καθημερινά περιοχές στον εν λόγω χώρο, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιμένει ότι το Καστελόριζο, ως νησί, έχει περιορισμένη επήρεια στην χάραξη της ΑΟΖ και ως εκ τούτου η ίδια δικαιούται μεγαλύτερη ΑΟΖ, η οποία διακόπτει τη γεωγραφική συνέχεια μεταξύ ων ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία με τρίτο Αττίλα, ενώ είχαν προηγηθεί οι απειλές του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς όποιον δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι απειλές της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα.

Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο  Τσαβούσογλου, παραπέμποντας στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.