Τρύπια η Α/Α άμυνα των Patriot & το Aegis…Απέναντι σε UAV & Κρούζ

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχολίασε ότι το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ.

Τα Πανάκριβα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει την επίθεση, επιτρέποντας σε δεκάδες drones και πυραύλους να φτάσουν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η ίδια πηγή απέρριψε τη δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να εξηγήσει το φιάσκο των Patriot, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας έχει απλώς χαμηλή απόδοση.

Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα Patriot και Aegis δεν είναι έτοιμα να αποκρούσουν επίθεση με μαζική χρήση εναέριων όπλων. Όπως πρόσθεσε, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, ενώ έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Η πηγή του υπουργείου άμυνας συνέχισε λέγοντας πως, αν ένα τέτοιο πλέγμα αεροπορικής άμυνας – όπως το ισχυρό πεδίο ραντάρ που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην βόρεια Σαουδική Αραβία – δεν απέτρεψε την επίθεση, αυτό σημαίνει ότι οι προδιαγραφές των συστημάτων Aegis και των πυραύλων Patriot δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους απόδοση.

Συμπλήρωσε, δε, ότι φαίνεται πως τα συστήματα είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μικρών αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυραύλων.