Τσαβούσογλου: Μόνη αποδεκτη λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο – Δεν πέφτει λόγος στην Ε.Ε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση του στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση για κάτι που δεν θα γίνει, εννοώντας την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θέλουμε, είπε, μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι δεν συζητεί την ομοσπονδία ως λύση, αλλά μια μορφή δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα. Αναφέρθηκαν και οι δύο στο θέμα των φυσικών πόρων, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι εάν βρεθεί μια φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση για μια συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα. Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στην Σύνοδο το 2017 για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί, το είπε και στο Κραν Μοντάνα». Τουρκία και ψευδοκράτος το είπαν πολλές φορές, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης την θέση ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα οφείλεται στο ότι η ελληνκυπριακή πλευρά, όπως και σήμερα «δεν θέλει τίποτε να μοιραστεί με τον τουρκοκυπριακό λαό ούτε και με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος), κι αυτό το έδειξε». «Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.

 

«Δηλαδή, αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη. Άλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» είπε.

Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν άλλα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες «προεδρικές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. «Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση».

Στο Κραν Μοντάνα, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγαν και έμειναν 11 μέρες νομίζοντας ότι υπήρχε έδαφος διαπραγμάτευσης αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1, είπε, θα δουν εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε πλατφόρμα και βήμα, δήλωσε, ως Τουρκία και ψευδοκράτος λένε με σαφήνεια και ειλικρίνεια την θέση τους και αυτό θα κάνουν και στην πενταμερή.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου τί στάση θα τηρήσουν εάν η εληνοκυπριακή πλευρά θέσει στο τραπέζι την ομοσπονδιακή λύση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η θέση και των δύο – Τουρκίας και τουρκοκυπριακής πλευράς – είναι ξεκάθαρη: «Πάμε σε αυτή την συνάντηση (πενταμερή) για να υποστηρίξουμε την συνεργασία δύο κρατών, με βάση την κυριαρχική ισότητα, που θα συνεργάζονται όντας δίπλα δίπλα. Αλώστε αυτό το έχω πει και στον κ. Γκουτέρες όταν μιλήσαμε».

Εάν σέβονται την δημοκρατία, όπως λένε, τότε θα σεβαστούν και αυτή τη θέση γιατί είναι αυτή η εντολή που έχει από τον «λαό» που τον εξέλεξε, ανέφερε. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «εμείς είπαμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, όμως δεν λέμε ότι δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και τελεία. Εξηγούμε το γιατί: Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο δεν θα γίνει. Γιατί δεν συνέβη αυτό για 52 χρόνια; Ποια είναι η εγγύηση ότι αυτό που δεν έγινε για 52 χρόνια, θα γίνει αύριο; Υπάρχει εγγύηση; Όχι».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της Ε.Ε ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η Ε.Ε και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Η Ε.Ε, πρόσθεσε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει ούτε για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. «Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της εληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν». Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα ή το ψευδοκράτος, μπορούν να έχουν άποψη, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά η Ε.Ε που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. «Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις» κατέληξε.