Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Εάν δεν πάρουμε Patriot, θα αγοράσουμε κι άλλους S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως η υπόθεση των S-400 έχει κλείσει οριστικά και πως είναι παράλογο να αμφισβητείται γι’ αυτό το λόγο η συμμετοχή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον στέλνει η Άγκυρα καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας. Επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ, ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Άγκυρας να σχηματιστεί μια κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τυχόν επιπτώσεις από την αγορά S-400.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι νωρίτερα διεμήνυσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η συμφωνία με την Ρωσία είναι τελειωμένη υπόθεση.

Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε, ακόμη, ότι η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot. «Έχουμε μεγάλη ανάγκη. Η περιοχή που είμαστε δεν είναι στρωμένη με τριαντάφυλλα», σημείωσε.

«Ρώτησα τον ίδιο τον Πομπέο «εγγυάστε ότι θα μας δώσετε Patriot;».  Μου απάντησε «Όχι»,. Ούτε η δήλωση Πενς ότι «η Τουρκία απέρριψε την πρότασή μας» είναι σωστή», δήλωσε ο Τούρκος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ακόμη, αναφορικά με τα F-35, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της.

«Υπάρχουν F-35 ή ρωσικά μαχητικά. Εάν δεν μας τα παραδώσουν, τότε θα στραφούμε αλλού για να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη. Μέχρι να κατασκευάσουμε τα δικά μας αεροσκάφη», σημείωσε χαρακτηρστικά.