«Το Βαθύ Τουρκικό κράτος πίσω από την Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη…Που ήταν η αφορμή της Επίθεσης

«Το Βαθύ τουρκικό κράτος βρίσκεται πίσω από την επίθεση για να βρει δικαιολογία για πόλεμο εναντίον των Κούρδων στη Συρία και στην Τουρκία» λέει στο «Βήμα» ο Ιμπραήμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος του PYD στην Ελλάδα.

Προσθέτει ότι «η κοπέλα που συνελήφθη είναι Σομαλή, δεν είναι καν Κούρδα» και ότι «τη φιλοξενούσε μια οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη επειδή τους είχε παρακαλέσει μια γνωστή τους και τώρα συνελήφθησαν και αυτοί».

«Οι Κούρδοι δεν στοχεύουν πολίτες, δεν είναι στην κουλτούρα μας» συνεχίζει ο δρ Μουσλέμ. «Άλλωστε δεν εξυπηρετεί καθόλου η επίθεση τους Κούρδους στην παρούσα χρονική συγκυρία ενώ, αντίθετα, εξυπηρετεί τους Τούρκους».

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το PKK, το YPG και το PYD είναι ένα και το αυτό. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συγκαταλέγουν το ΡΚΚ στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα. Το YPG αποτελεί την κύρια δύναμη του συριακού στρατού που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος και έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον – την οποία ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για υπόθαλψη τρομοκρατών μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Έψαχνε αφορμή για έγκριση για εισβολή στη Συρία και το Β.Ιράκ

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν εξαπολύει παρόμοιες κατηγορίες στους δυτικούς συμμάχους του προκειμένου να επηρεάσει τη στάση τους και να πάρει το ΟΚ για μια εισβολή στη Βόρεια Συρία. Αυτό θα τον ευνοούσε προεκλογικά διότι κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου και έχει ανάγκη από μια εντυπωσιακή ενέργεια.

Στόχος του είναι να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χλμ. που έχει δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός σε προηγούμενες εισβολές στην περιοχή (από το 2016 ως το 2019) και να εγκαταστήσει εκεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τα 3,5 εκατ. σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία – και οι οποίοι έχουν «κουράσει» τους Τούρκους ψηφοφόρους.Περισσότερα Άρθρα