Το “Yavuz” πλέει στα νερά του Αιγαίου – Κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία δύο φρεγατών (vid)

Παράλληλα εδώ και λίγες ώρες το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» ή πάλαι ποτέ «Deep Sea Metro 1», όπως ήταν το αρχικό όνομά του, εδώ και λίγες ώρες πλέει στα νερά του Αιγαίου με Νότια κατεύθυνση, με μικρή σχετικά ταχύτητα που μόλις ξεπερνά τους οκτώ κόμβους και χωρίς να φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή, δηλωμένος θαλάσσιος προορισμός.

Πάντως όπως υποστηρίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν, θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Καρπασίας, κάτι που στο marine traffic δεν φαίνεται ως τόπος προορισμού. 

Το «Γιαβούζ», συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή». Και όλο αυτό, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, προαναγγέλλοντας ακόμα και στοχευμένα μέτρα για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν πως αν δεν σταματήσουν τώρα οι ορέξεις του Τούρκου προέδρου κι αν αυτό δεν γίνει άμεσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος που θα καταλάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το «ως εδώ», θεωρείται βέβαιο πως οι επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας θα πληθύνουν θέλοντας να διεκδικήσουν μια περαιτέρω «νίκη» υπέρ της Τουρκικής κυβέρνησης και της διαρκούς διπλωματικής πολιτικής των διεκδικήσεων που ασκούν για πολλά χρόνια με σταθερές θέσεις και στο Αιγαίο.