Ζόρια των Τούρκων για τις Βολές με τα Βαριά στο… Τρίγωνο της Μεγίστης

Οι Τούρκοι ζορίστηκαν και δεν μπόρεσαν να καταπιούν την Στρατιωτική Άσκηση της ΔΑΝ της Μεγίστης με τους Εθνοφύλακες του νησιού που ασκήθηκαν με ρεαλιστικό Σενάριο απόκρουσης  και πραγματοποίησαν Βολές με τα Βαριά …Μια ανάσα απο τα Τούρκικα

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερία DAILY SABAH σε άρθρο της 8 /11/2019

Οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση στο «μεσογειακό» όχι Ελληνικό αναφέρουν  νησί Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από την περιοχή Kaş της επαρχίας Αντάλια της νότιας Τουρκίας, ανέφερε την Πέμπτη ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, σαφής η  παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης κατάστασης του νησιού.

Οι ελληνικές δυνάμεις διενήργησαν τη στρατιωτική άσκηση με την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς των Ελλήνων Ενόπλων Δυνάμεων ταυτόχρονα με μια άλλη άσκηση στο νησί της Κρήτης, σύμφωνα με την έκθεση της ιστοσελίδας «armyvoice.gr».

Το Καστελόριζο είναι το μεγαλύτερο νησί μιας μικρής ομάδας 14 νησιών και νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην Τουρκία που ονομάζεται Δωδεκάνησα, στα οποία η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να κρατάει ένοπλες δυνάμεις εκτός από την επιβολή του νόμου, τις οχυρώσεις ή τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση,  η Άσκηση περιλάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά όπλα, όπως και άλλα τα όπλα.Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε επίσης στην περιοχή για περισσότερο από μία ώρα για παρατήρηση …Ανέφερε !

Ξεκινώντας από τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, η στρατιωτικοποίηση των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε και το καθεστώς αποστρατικοποίησης τους επιβεβαιώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923. Η Συνθήκη του Παρισιού, που παραχώρησε την Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα, αποστρατικοποιημένη κατάσταση.

Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 για τα Τουρκικά Στενά, ενώ η Άγκυρα αναφέρει ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αφοπλίζει τα νησιά παραμένει αμετάβλητη στο πλαίσιο της Σύμβασης του Μοντρέ καθώς δεν υπάρχει διάταξη διαφορετική από τη Συνθήκη της Λωζάνης το θέμα.

Η επανασυναρμολόγηση των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών του Αιγαίου υπήρξε πάντα μια καυτή συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά τη δεκαετία του 1960, όταν οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έμοιαζαν ξαφνικά στο Κυπριακό και επέκτειναν τις ελληνικές διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στον οπλισμό των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα ήταν ένα διπλωματικό σημείωμα που δόθηκε στην Αθήνα στις 29 Ιουνίου 1964….Καταλήγει το Τουρκικό δημοσίευμα

Σχόλιο :Να επισημάνουμε οτι στο νησί οι Ελληνικές Δυνάμεις βάραγαν και  με Όλμους  των «MO-120 RT61 των 120mm»που Έχουν βεληνεκές 8,140 μέτρα με κανονικά πυρομαχικά και 12,850 μέτρα με πυραυλωθούμενα βλήματα.

Ενώ στη περιοχή καθ ολη την διάρκεια της Ασκήσεως …Γυρόφερναν και Ελληνικά  Πολεμικά Σκάφη για πάν ενδεχόμενο!!