Στις 5 Ιουνίου 1947, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που επωφελήθηκαν άμεσα, με το Σχέδιο Μάρσαλ να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανόρθωση της χώρας μας μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.
Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1947, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ανακοινώνει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το European Recovery Program, γνωστό ως Σχέδιο Μάρσαλ. Το σχέδιο αυτό σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η Ελλάδα, βγαίνοντας βαριά τραυματισμένη όχι μόνο από τη ναζιστική κατοχή αλλά και από έναν καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο, ήταν από τις πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Το Σχέδιο Μάρσαλ αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα για την ανοικοδόμηση των υποδομών, την επαναλειτουργία της παραγωγής και τη σταθεροποίηση του νομίσματος.
Η Ελλάδα έλαβε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ σε μορφή οικονομικής, τεχνικής και στρατιωτικής βοήθειας. Με τα κονδύλια αυτά:
-
Χτίστηκαν λιμάνια, γέφυρες και δρόμοι.
-
Ανασυγκροτήθηκε η αγροτική παραγωγή.
-
Στηρίχθηκε η λειτουργία εργοστασίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-
Εξοπλίστηκαν ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας.
Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν απλώς οικονομική βοήθεια – ήταν μια γεωπολιτική δήλωση των ΗΠΑ, ότι η Δύση θα υποστηρίξει τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη απέναντι στον κομμουνιστικό κίνδυνο, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Για τη χώρα μας, το Σχέδιο Μάρσαλ σηματοδότησε την έναρξη της μεταπολεμικής ανόρθωσης, αλλά και της ένταξης της Ελλάδας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, προλειαίνοντας το έδαφος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΟΚ.