Α/ΓΕΑ: Από σήμερα κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΑ στην Παραλαβή του Πρώτου Μαχητικού Αεροσκάφους Rafale στη Γαλλία

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

κ. Πρόεδρε και Διευθύνων Σύμβουλε της Dassault Aviation, κ. ÉricTrappier

Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας

Εκπρόσωποι και Προσωπικό των  Dassault Aviation, MBDA MissileSystems, Safran Aircraft Engines και Thales France

Κυρίες και κύριοι,

 

          Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους διακεκριμένους καλεσμένους που παρευρίσκονται σήμερα εδώ στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στο Istres, για αυτήν την πραγματικά ιστορική στιγμή, την ένταξη του αεροσκάφους Rafale F3Rστην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Αποτελεί τιμή να είμαι εδώ ως Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια τελετή που συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για την Αεροπορία μας, καθώς και για την ικανότητα και αξιοπιστία μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

          Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενέταξε  με επιτυχία ένα σημαντικό αριθμό γαλλικών αεροσκαφών στο στόλο της, ξεκινώντας το 1976 με την απόκτηση των Mirage F1, συνεχίζοντας στη δεκαετία του 1980 με τα Mirage 2000 και στη συνέχεια με τα Mirage 2000-5 που παρελήφθησαν το 2007. Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με την απόκτηση των Rafale F3R, ενός εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους που από σήμερα αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι συμβάσεις με τις Dassault Aviation, MBDA Missile Systems, Safran Aicraft Engines και Thales France, συνθέτουν ένα πλήρες πακέτο προμήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τα αεροσκάφη μαζί με τα όπλα τους σε συνδυασμό με την Follow on Support.

          Η απόκτηση των Rafale  αποτελεί επίσης μια απτή επιβεβαίωση της εξαιρετικής συνεργασίας και της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, οι οποίες ασπάζονται τις ίδιες αξίες και αποδεικνύουν στην πράξη τον σεβασμό τους στο διεθνές δίκαιο καθώς και την κοινή τους δέσμευση για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Οι δεσμοί μας έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, από το βαθμό ανάπτυξης της στρατιωτικής μας συνεργασίας.

Εκτείνεται σε ασκήσεις υψηλού προφίλ, όπως οι ασκήσεις VOLFA, INIOCHOS και SKYROS, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους αεροπόρους μας να εργαστούν ομαδικά, να πετάξουν μαζί σε μεικτούς μαχητικούς σχηματισμούς και να εφαρμόσουν προηγμένες αεροπορικές τακτικές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα και καθώς και για τις επόμενες δεκαετίες, όπου το περιβάλλον ασφαλείας γίνεται πιο περίπλοκο και απαιτητικό.

DA00044334__

          Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής.

Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής ισχύος, δύναται να επιφέρει στρατηγικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, από στρατηγικές κρούσεις, έως αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων και πέραν της εμβέλειας που διαθέτουν οι δυνητικοί μας αντίπαλοι.

Επομένως, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα και αξιοπιστία μας να  αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές.

          Ολοκληρώνοντας θα ήθελα  να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους όσους εργάστηκαν και έφεραν εις πέρας αυτό το έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, ιδιαίτερα στο προσωπικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό των Dassault Aviation, MBDA Missile Systems SafranAircraft Engines και Thales France.

Ανυπομονούμε να θαυμάσουμε τους αεροπόρους μας να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες των RafaleF3R, να παρακολουθήσουμε την επιχειρησιακή ενσωμάτωση των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία και τα αποτελέσματα που θα πετύχουν στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

          Από σήμερα κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση….Συγχαρητήρια σε όλους για αυτήν την ιστορική στιγμή.

Εύχομαι ασφαλείς πτήσεις και επιτυχημένες αποστολές.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.