Ακολουθώντας τα Χνάρια των Πολεμιστών της Μάχης του Σκρά! (Αφιέρωμα – Εικόνες)

Με συμμετοχή & των Παραγωγικών Σχολών του Στρατού Ξηράς της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων (ΣΣΕ) και των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)…20Τα Στελέχη μας ακολούθησαν τα χνάρια των Πολεμιστών  με Οπλισμό  σε μια πορεία δύο Ημερών !

H Πορεία των Στελεχών αποτυπώθηκε μέσα απο Εικόνες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ …Ακολουθώντας την Πορεία στο Χάρτη!2

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε αγωνιστική πορεία 2 ημερών με την ονομασία «Τρόπαιο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – 100 Χρόνια».3

Ο καθιερωμένος Αγιασμός πριν την Πορεία των Μαχητών ….

4 5 6 7 10

Πότε κατά μόνας και πότε σε Ομάδες τα Στελέχη μας έτρεξαν την διαδρομή σε μια πορεία που είχε μόνο Νικητές

16 18 19 20 25

Μάχη του Σκρα: Η νίκη του Eλληνικού Sτρατού κατά των Βουλγάρων

Η Μάχη του Σκρα είναι μία από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση=

Η Μάχη του Σκρα είναι μία από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Διεξήχθη στην περιοχή Σκρα του Κιλκίς στις 16-17 Μαΐου 1918 (29-30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), με τον ελληνικό στρατό να αντιμετωπίζει τον βουλγαρικό στην κρισιμότερη μάχη της χρονιάς εκείνης στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Από το Δεκέμβριο του 1915 τα στρατεύματα της Γερμανίας και της Βουλγαρίας (Κεντρικές Δυνάμεις) είχαν πλησιάσει κοντά στο Σκρα. Την άνοιξη του 1916 οι δυνάμεις της Αντάντ άρχισαν να προχωρούν προς το Σκρα ντι Λέγκεν, όπως είχαν ονομάσει οι Γάλλοι την τοποθεσία, με σκοπό να καθηλώσουν τις γερμανικές δυνάμεις, ώστε να μην μεταφερθούν μονάδες τους στο Δυτικό Μέτωπο.

Από τον Απρίλιο του 1917 άρχισαν αψιμαχίες μεταξύ των δύο αντιπάλων, την ίδια ώρα που οι Γερμανοβούλγαροι οχύρωναν την περιοχή. Ο γάλλος αρχιστράτηγος του Μετώπου, στρατηγός Γκιγιομά, αποφάσισε την κατάληψη της οχυρωμένης περιοχής του Σκρα. Τα σχέδια της επίθεσης συμπληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τον αντικαταστάτη του, στρατηγό Φρανσέ ντ’ Εσπερέ.

Την επίθεση ανέλαβε να υλοποιήσει το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης υπό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ενώ τις δυνάμεις κρούσης οδηγούσε ο υποστράτηγος Ιωάννου. Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν το 5ο και 6ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους, το 7ο και το 8ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Κρητών και το 1ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Σερρών.

Η ελληνική δύναμη διέθετε 14.546 πεζικάριους, τους οποίους υποστήριζαν 287 βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Υποστηριζόταν από την 16η Γαλλική Αποικιακή Μεραρχία και το 1ο Σύνταγμα Αφρικής. Οι Βούλγαροι διέθεταν πέντε συντάγματα πεζικού, υποστηριζόμενα από ισχυρό πυροβολικό, βαρύ και ελαφρύ.

Η επίθεση άρχισε στις 5 το πρωί της 16ης Μαΐου με μπαράζ πυροβολικού. Τα προορισμένα για την επίθεση πεζοπόρα τμήματα εξόρμησαν το πρωί της 17ης Μαΐου και μέχρι το απόγευμα, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την πείσμονα αντίσταση των Βουλγάρων, κατέλαβαν το Σκρα. Το τίμημα ήταν βαρύ για τα ελληνικά στρατεύματα. Οι νεκροί ανήλθαν σε 434 και οι τραυματίες σε 1.925. Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι νεκροί και οι τραυματίες Βούλγαροι και σε 2.000 οι αιχμάλωτοι.

Η νίκη των Ελλήνων στο Σκρα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους Συμμάχους κι ενθουσίασε τον ελληνικό λαό. Κατέδειξε ότι ο ελληνικός στρατός, παρ’ όλες τις εσωτερικές διαμάχες λόγω του Εθνικού Διχασμού, τα οργανωτικά και λειτουργικά του προβλήματα, εξακολουθούσε να είναι αξιόμαχος και εμπειροπόλεμος.