Ανησυχία προκαλούν στην Ουάσιγκτον οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, με ομάδα βουλευτών να ζητά άμεσες διευκρινίσεις από τον Μάρκο Ρούμπιο σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης απέναντι στην Τουρκία και το πρόγραμμα των F-35.
Η επιστολή, που κυκλοφορεί στο Κογκρέσο για συλλογή υπογραφών, επικεντρώνεται στις πρόσφατες τοποθετήσεις του πρέσβη Τομ Μπάρακ, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν οι νομοθέτες – δημιουργούν ασάφεια ως προς την επίσημη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον – Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 Lightning II, εξέλιξη που προκαλεί έντονο προβληματισμό λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχει αποκτήσει η Τουρκία.
Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το Κογκρέσο έχει θέσει σαφείς και αυστηρούς όρους μετά την αγορά των S-400 Triumf από την Άγκυρα. Ζητούν, λοιπόν, να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην αμερικανική πολιτική ή αν εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως οι περιορισμοί που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον CAATSA, με τους νομοθέτες να απαιτούν σαφείς απαντήσεις για το πώς εφαρμόζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση της Τουρκίας και ποια συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα ώστε να επανεξεταστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35.
Όπως επισημαίνεται, η τουρκική πλευρά δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί με τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί: απομάκρυνση των S-400, δέσμευση μη απόκτησης νέων ρωσικών συστημάτων και πλήρη διαφάνεια ως προς τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Το δεύτερο σκέλος της επιστολής στρέφεται στις δηλώσεις Μπάρακ για τη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα για τη στάση απέναντι στη Χεζμπολάχ. Οι βουλευτές ζητούν να ξεκαθαριστεί αν οι τοποθετήσεις που φαίνεται να εξισώνουν τη Χεζμπολάχ με το Ισραήλ συνάδουν με την αμερικανική πολιτική.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, όπου ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε την εκεχειρία στον Λίβανο εύθραυστη και υποστήριξε ότι απαιτείται πολιτική διαχείριση της Χεζμπολάχ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί ως στόχος η πλήρης εξόντωσή της.
Η επιστολή καταλήγει με σαφές μήνυμα: οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν καθαρές απαντήσεις, ώστε να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη συνοχή του ΝΑΤΟ, την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
















