Νέα στοιχεία για την ανάπτυξη της «Ασπίδας του Αχιλλέα» έδωσε ο Μοσέ Πατέλ, διευθυντής του Οργανισμού Αντιπυραυλικής Άμυνας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ, ύψους 3,035 δισ. ευρώ, προβλέπει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με Spyder, Barak MX και David’s Sling, καθώς και ραντάρ και ενιαίο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.
Πού θα αναπτυχθούν τα συστήματα
Σύμφωνα με τον Μοσέ Πατέλ, τα Spyder προορίζονται για νησιά που βρίσκονται μακρύτερα από την ηπειρωτική χώρα, ενώ τα Barak MX θα καλύπτουν νησιά πλησιέστερα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Το David’s Sling θα αναλάβει ευρύτερη κάλυψη της ηπειρωτικής χώρας και ορισμένων νησιωτικών περιοχών.
Στο δίκτυο θα ενταχθούν επίσης ραντάρ της ELTA, ενώ κάθε σύστημα θα διαθέτει και δικά του μέσα εντοπισμού και διοίκησης.
Σχεδιασμός με βάση το ελληνικό ανάγλυφο
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Ελληνικά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του σχεδιασμού πραγματοποίησαν επανειλημμένες επισκέψεις στο Ισραήλ, ενώ ισραηλινά κλιμάκια βρέθηκαν στην Αθήνα.
Οι θέσεις των ραντάρ και των αναχαιτιστικών έχουν σχεδιαστεί με βάση το ανάγλυφο της Ελλάδας, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.
Η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης το σχετικό εργαλείο σχεδιασμού, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί δικές της αναλύσεις και αλλαγές στη διάταξη του συστήματος.
Διασύνδεση με τα συστήματα του ΝΑΤΟ
Τα ισραηλινά συστήματα διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω Link 16.
Για τα Spyder και Barak MX δεν απαιτείται αμερικανική έγκριση για τη διασύνδεσή τους με άλλα συστήματα.
Για το David’s Sling, ωστόσο, απαιτείται σχέδιο ενσωμάτωσης και σχετική έγκριση από τις ΗΠΑ.
Ελληνική συμμετοχή και εκπαίδευση
Η συμφωνία προβλέπει εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή περίπου 25%, με ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες να εργάζονται ήδη πάνω στη συμπαραγωγή εξαρτημάτων.
Παράλληλα, Έλληνες στρατιωτικοί θα εκπαιδευτούν στο Ισραήλ, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Ο Μοσέ Πατέλ ανέφερε επίσης ότι το Iron Beam δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα συμφωνία, αλλά μπορεί να ενταχθεί στο μέλλον εφόσον το ζητήσει η ελληνική πλευρά.
Όσον αφορά τον χρόνο πλήρους επιχειρησιακής ενεργοποίησης της «Ασπίδας του Αχιλλέα», δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα που θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί.












