Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ Ούρσουλα…. Στο Πεντάγωνο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο Παπάγου την Γερμανίδα ομόλογό του, Ursula von der Leyen, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Πριν από την άφιξη της στο Πεντάγωνο, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Επίσης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, σε διμερές και ευρωατλαντικό επίπεδο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την τοποθέτησή του:

  • Επισήμανε τη συμβολή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τη σκοπιμότητα συνέχισης της εν λόγω νατοϊκής επιχείρησης.
  •       Τόνισε την παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην προωθούμενη διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο πρόληψης της έντασης.
  • Υπογράμμισε τη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και υλοποίηση ευρέος πλέγματος στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με σκοπό τη δημιουργία συναντίληψης, όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας .
  • Σημείωσε την απαίτηση υλοποίησης ευρωπαικών αμυντικών πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO) της ΕΕ, διαδικασία η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα.