Τεράστιας σημασίας η «Βest Military Advice» του «SACEUR.»

Τεράστιας σημασίας η «στρατιωτική συμβουλή» που υπέβαλλε στη Γερουσία ο Αμερικανός Στρατηγός Curtis «Scap» Scaparrotti να μη δοθούν τα αεροσκάφη F 35 στην Τουρκία, αν τελικά παραλάβει τα ρωσικά Α/A συστήματά S-400.

Κατ αρχήν γιατι η «best Military Advice» που υπέβαλλε είναι ο επίσημος τρόπος με τον οποίο οι στρατιωτικές αρχές υποβάλλουν τις απόψεις-προτάσεις τους στους πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς τους προϊστάμενους, εν προκειμένω την αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας.

Δεν ειναι λόγια του αέρα ή ανταλλαγή απόψεων. Ειναι προβλεπόμενη και κατοχυρωμένη άποψη για την οποία ο Στρατηγός φέρει απόλυτα την ευθύνη. Δεύτερον γιατί ο Στρατηγός Scaparrotti κατέθεσε στη Γερουσία σαν Δκτης των Αμερικανικων Δυνάμεων στην Ευρώπη (ΕUCOM), άλλα αυτό δεν είναι το μοναδικό του καθήκον.

Ειναι συγχρόνως και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, γνωστός με τον τίτλο SACEUR. Δηλαδή ο ανώτατος Στρατηγικός Διοικητής των Επιχειρήσεων της Συμμαχίας, μιας Συμμαχίας στην οποία μετέχει και η Τουρκία.

Οποιαδήποτε απόφαση των ΗΠΑ για την Τουρκία θα επηρεάσει το ΝΑΤΟ τόσο από άποψη μαχητικής ισχύος όσο και απο άποψη σχέσεων μεταξύ των Συμμάχων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Και αυτο ασφαλώς λήφθηκε σοβαρά υπόψη απο τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές αρχές πριν την υποβολή της «κάλλιστης στρατιωτικής συμβουλής» του Στρατηγού Scaparrotti.

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ