Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε φερόμενο αξιωματούχο Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας σε ισόβια

Το περιφερειακό δικαστήριο της γερμανικής πόλης Κόμπλεντς, στο δυτικό κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτο, καταδίκασε την Πέμπτη τον Σύρο Ανουάρ Ρασλάν, που πιστεύεται ότι είναι αξιωματούχος της Ειδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας, σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Ρασλάν συμμετείχε σε εκτεταμένη και συστηματική καταστολή κατά πολιτών από τις 29 Απριλίου του 2011 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012.

Τον Απρίλιο του 2020, μία νομική δράση κατά του Ρασλάν, ξεκίνησε στη Γερμανία όπου έμενε για αρκετά χρόνια. Οι γερμανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε μία ειδική μονάδα βασανιστηρίων, με το όνομα Branch 251, κοντά στη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι από εκεί πέρασαν περίπου 4.000 άτομα μόνο από το 2011 έως το 2012.

«Το πρώτο ποινικό τμήμα… του ανώτατου περιφερειακού δικαστηρίου της Κόμπλεντς, καταδίκασε σήμερα έναν 58χρονο πολίτη της Συρίας, τον Ανουάρ Ρ., σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντάς τον ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη μορφή της ανθρωποκτονίας, βασανιστηρίων, επιβαρυμένης φυλάκισης, βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Η ανακοίνωση περιελάμβανε λίστα με 27 περιπτώσεις δολοφονιών, 25 περιστατικά πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, βιασμών, δύο περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων, 14 περιπτώσεις φυλάκισης για πάνω από μία εβδομάδα, δύο περιστατικά για ομηρία και τρεις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά κρατουμένων.