Ουκρανία: «Σε αδιέξοδο» οι συνομιλίες Ρωσίας-ΝΑΤΟ – Φόβοι για νέα κρίση

Μειώνονται οι ελπίδες άμεσης εκτόνωσης στην κρίση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αφού ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ φαίνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις δεσμευτικές νομικές εγγυήσεις για τη μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ είπε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κάνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και δεν βλέπει λόγο να οργανωθεί νέος γύρος συνομιλιών στο εγγύς μέλλον για τις εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

«Σε κάποιο βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων… Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και ν’ αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ωστόσο επανέλαβε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει: συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις, ο Ριαμπκόφ απάντησε λέγοντας ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Ριαμπκόφ είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί προτείνουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επιλογές για την περίπτωση που η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Το Κρεμλίνο έκανε νωρίτερα μια ζοφερή αποτίμηση των συνομιλιών της Ρωσίας για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες «ανεπιτυχείς» και επισημαίνοντας ότι υπήρχαν διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι τυχόν επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο πρόσωπο του ίδιου του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «είναι ένα μέτρο που ξεπερνά το όριο».

Αφορμή για την αυστηρή αυτή προειδοποίηση αποτέλεσε νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη Δημοκρατικοί Γερουσιαστές στις ΗΠΑ, με τη στήριξη του Λευκού Οίκου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επιβολή κυρώσεων σε ρώσους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Πούτιν, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.