Ηχηρή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις Τουρκικές απειλές

«Η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν είναι αμφισβητήσιμη, και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή», ξεκαθάρισε πριν από λίγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στο διπλό τουρκικό διάβημα διαμαρτυρίας «για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στη Λέσβο και τη Χίο».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο και ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο το τουρκικό διάβημα. Τόνισε ακόμη, ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά πως οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ…

…Ενώ επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Λίγο αργότερα, και σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο, ο Ταγίπ Ερτογάν είπε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, και έκανε λόγο «για ελληνικές προκλήσεις που οδηγούν σ` ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους πολιτικούς και τον λαό της Ελλάδας».