Κανονικά «τρέχει» το πρόγραμμα των «Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior» αναφέρει ο ΥΕΘΑ …Αλλά εδώ και 2 χρόνια ;

Το πρόγραμμα επιχειρησιακής ένταξης μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης και συντήρησης των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται κανονικά, αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Επιχειρησιακή Αξιοποίηση Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει:

«Κατ’ αρχάς, το συνολικό ύψος του συγκεκριμένου υποπρογράμματος ανέρχεται σε 46.703.524 δολάρια ΗΠΑ (USD) και το ποσό των εκταμιεύσεων μέχρι σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 46.655.895 USD.

Περαιτέρω, το σύνολο των εβδομήντα (70) παραληφθέντων ελικοπτέρων (Ε/Π) δύναται να επανέλθει σε πτήσιμη κατάσταση. Το πρόγραμμα επιχειρησιακής ένταξης μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης (regeneration) και συντήρησης των Ε/Π είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται κανονικά, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης.

Σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεριμνά για την κάλυψη όλων των αναγκών συντήρησης και επαναφοράς σε πτήσιμη κατάσταση, μέσω των υπαρχόντων διακρατικών συμφωνιών και λοιπών συμβάσεων προμηθειών.

Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και της σχετικής νομοθεσίας, υποπρόγραμμα διετούς διάρκειας για την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support)» των Ε/Π, ενώ έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση έως δέκα (10) Ε/Π, ως εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες, για την υποστήριξη των υπολοίπων εξήντα (60) Ε/Π.

Επίσης, από το σύνολο των παραληφθέντων Ε/Π, τα τριάντα έξι (36) έχουν σχεδιαστεί για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτοντας πλήρες «πακέτο» επικοινωνιών, αεροναυτιλίας, ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

Τα υπόλοιπα είκοσι τέσσερα (24) που αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά, θα έχουν  βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Διευκρινίζεται ότι, καθώς όλα τα Ε/Π προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των τριάντα έξι (36) Ε/Π, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα εβδομήντα (70) Ε/Π.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι ο παράγοντας που καθορίζει τον ρυθμό αξιοποίησης των Ε/Π είναι η υφιστάμενη επιχειρησιακή σχεδίαση».

«Έφθασαν στο λιμάνι του Βόλου τα πρώτα απο τα 70 ελικόπτερα Kiowa Warrior OH-58D που αποκτήθηκαν απο τα πλεονάσματα του Αμερικάνικου Στρατού.

Τα πρώτα έξι Ε/Π πέταξαν άμεσα απο το λιμάνι στο Στεφανοβίκιο που σημαίνει οτι υπήρχαν ‘ηδη σε πτητική κατάσταση κάποια από τα Ελικόπτερα (Εμείς γνωρίζουμε για τουλάχιστον 10)

Το Όραμα του Στρατηγού Μανωλά άρχισε να υλοποιείται αλλά όπως δέιχνουν τα πράγματα με πολύ αργούς ρυθμούς για το ΓΕΣ

Σχόλιο: Εμείς πάντως γνωρίζουμε οτι τα Ελικόπτερα παρελήφθησαν το 2019 και μετά απο δύο χρόνια τα έχουμε δει μόνο  σε παρελάσεις ,σε εκπαιδευτικές Βολές και  ακόμη δεν έχουν ενταχθεί σε Μάχιμη Υπηρεσία !!

Ακριβώς αυτά  τα ίδια είχε πει και Πάνος Καμμένος  όταν ήταν  ΥΕΘΑ στη Βουλή

Όπως είχε  αναφέρει τότε ο Πάνος . Καμμένος, «τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας – ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 60 Ε/Π, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες».

Τα έτη κατασκευής των υπό παραλαβή ελικοπτέρων κυμαίνονται μεταξύ του 1991 και 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης τους ανέρχεται σε 5.800.

Η ερώτηση των Βουλευτών και η απάντηση του Υπουργού ποιο κάτω…Ενώ να επισημάνουμε οτι υπάρχει και άλλη επερώτηση για το ίδιο θέμα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης τον Οκτώβριο του 2020!!