Η Ελλάδα κάνει άλμα στρατηγικής σημασίας στην αμυντική καινοτομία, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της γαλλικής Naval Group, που προβλέπει την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου ελληνικού αντι-drone συστήματος “Κένταυρος” στις γαλλικές φρεγάτες Belharra, που προορίζονται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος», που έχει ήδη δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στη φρεγάτα “Ψαρά” κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα, εισέρχεται πλέον δυναμικά στον πυρήνα των ναυτικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Το «Κένταυρος» είναι ένα καινοτόμο συστημα ηλεκτρονικού πολέμου που δεν βασίζεται σε πυραύλους, αλλά σε ηλεκτρονική παρεμβολή και εξουδετέρωση drones. Εντοπίζει, μπλοκάρει και ουσιαστικά “τυφλώνει” τα UAVs, πριν φτάσουν κοντά στον στόχο, οδηγώντας τα ακόμη και σε αυτοκατάρριψη. Η αδιάλειπτη λειτουργία του και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά αποστολή το καθιστούν πολλαπλά πιο αποδοτικό από τα συμβατικά αντιπυραυλικά συστήματα.
Για παράδειγμα, ενώ ένα drone τύπου Χούθι κοστίζει 30-40.000 ευρώ, η αναχαίτισή του με πύραυλο στοιχίζει από 100.000 έως 5 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, το «Κένταυρος» δρα με λίγα λεπτά του ευρώ ανά ενεργοποίηση.
Η απόφαση να τοποθετηθεί το «Κένταυρος» και στις τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες FDI Belharra, που ναυπηγούνται στη Λοριάν, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει πως το ίδιο σύστημα θα εξοπλίσει και τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ (κλάσης “Ύδρα”), καθώς και τις επτά πυραυλακάτους του στόλου.
Το MoU ανοίγει επίσης τον δρόμο για την ένταξη της ΕΑΒ στον πυρήνα Έρευνας & Ανάπτυξης της Naval Group, με στόχο τη συν-ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα άμυνας.
Η αμυντική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού ενισχύεται μέσα από την τεχνολογική συνέργεια σε ένα από τα πλέον κρίσιμα πεδία του σύγχρονου πολέμου: την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και των UAVs.
Ο «Κένταυρος» είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για Re-Arm Europe, προσφέροντας στην Ελλάδα όχι μόνο τεχνολογική υπεροχή, αλλά και γεωστρατηγικό βάρος στο παγκόσμιο δίκτυο αμυντικής καινοτομίας.