Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Kύπρου: Είναι εισβολή στη θάλασσα-Διαρκής εκστρατεία του ΥΠΕΞ

Στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Σήμερα» μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάνδιεμήνυσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά και λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα απέναντι σε μια «θαλάσσια εισβολή», όπως χαρακτήρισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανοικτά της Πάφου.

Κληθείς να απαντήσει για το αν έχει αρχίσει ή όχι η γεώτρηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι υπάρχουν συνεχείς και αντικρουόμενες πληροφορίες.

«Τις τελευταίες μέρες, ώρες φαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικών που δείχνουν γεώτρηση. Δεν θα επιβεβαιώσουμε εμείς την γεώτρηση αλλά έχει σημασία ότι η επίσημη γεώτρηση που ανακοινώθηκε είναι περαιτέρω κλιμάκωση. Η στάση της Τουρκίας συνιστά επίθεση κατά της ΚΔ και παραβίαση διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό ενώ ανέφερε ότι τα μέσα μας είναι πολιτικά και διπλωματικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Σύνοδο των MED7 όπου υπήρξε όπως είπε μια πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία και την καλεί να σταματήσει. «Η διακήρυξη αυτή αποτελεί και προηγούμενο για το Συμβούλιο σήμερα αλλά και για την Παρασκευή», είπε ο ΚΕ.

«Ήδη η ΚΔ έχει περάσει στη λήψη νομικών μέτρων εκδίδοντας τα εντάλματα σύλληψης κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ενέχονται στις τουρκικές δραστηριότητες.

Εξακολουθούν να εκδίδονται εντάλματα και λειτούργησε ως αποτρεπτικό μέτρο. Τα ευρωπαϊκά μέτρα εκτελούνται, δεν θα τους συλλάβουμε εμείς. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός διεθνούς δικαίου. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα», ανέφερε.

«Είναι εισβολή στη θάλασσα, ενός είδους επέμβαση» είπε ο ΚΕ κληθείς να σχολιάσει τα περί «τρίτου Αττίλα». Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και την Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στην τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Αλέξη Τσίπρα αφότου ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ το βράδυ της Κυριακής. 

Σημειώνεται ότι σήμερα Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ομολόγους τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσουν την αναγκαία αντίδραση της Ε.Ε.

 

ΠΗΓΗ sigmalive