Λεβέντ Κενέζ :Οι Έλληνες Στρατιωτικοί θα μείνουν φυλακή …Όσο το θέλει ο Ερντογάν!

Τον Αύγουστο του 2016, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος Λεβέντ Κενέζ, περνούσε παράνομα τα σύνορα του Έβρου, για να ξεφύγει από τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ως διευθυντής της εφημερίδας Meydan, ο Κενέζ άνηκε στους σφοδρότερους επικριτές του Τούρκου προέδρου και μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση εκκαθάρισης των αντιφρονούντων, τέθηκε απευθείας στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας.

«Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η αστυνομία εισέβαλε πρώτα στο γραφείο μου στην εφημερίδα κι έπειτα στο ίδιο μου το σπίτι.

Κατάλαβα αμέσως ότι η Τουρκία δεν ήταν πλέον ασφαλής χώρα για εμένα.

Όμως είχαν κατασχέσει το διαβατήριό μου κι έτσι αναγκάστηκα να περάσω παράνομα στην Ελλάδα», δηλώνει από τη Στοκχόλμη, όπου έχει βρει καταφύγιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Μιλώντας στο real.gr για το περιστατικό σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Λεβέντ Κενέζ εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να μετατρέψει την υπόθεσή τους σε «παζάρι» με την ελληνική κυβέρνηση.

«Μπορώ να φανταστώ ότι όταν ο Ερντογάν άκουσε ότι κρατούνται δύο Έλληνες στρατιώτες, ένιωσε πολύ χαρούμενος», λέει με νόημα ο διευθυντής της Meydan, η οποία πλέον έχει τεθεί εκτός κυκλοφορίας από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι ο Ερντογάν.

Δεν έχει σημασία τι λένε τα δικαστήρια, τα αποδεικτικά στοιχεία, οι νόμοι, μόνο τι λέει ο Ερντογάν», τονίζει ο Κενέζ, εκτιμώντας πως ο χρόνος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις βουλές του Τούρκου προέδρου.

«Οι Έλληνες στρατιώτες θα μείνουν υπό κράτηση όσο θέλει ο Ερντογάν. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει ξένους υπηκόους υπό κράτηση και τους χρησιμοποιεί στην ουσία ως όμηρους», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Λεβέντ Κενέζ, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών, αρκετοί στην Άγκυρα έχουν σπεύσει να παρομοιάσουν αυτό το περιστατικό με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ένταση με την Ελλάδα, ‘παζαρεύοντας’ τους δύο Έλληνες με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Βέβαια, οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές καθώς οι Τούρκοι βρίσκονται στην Ελλάδα οικειοθελώς, ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες δεν θέλουν να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές».