Το «Μάτι του Δαυίδ» στη Κρήτη κατατρόμαξε τους Τούρκους …Στρατιωτικοί αναλυτές προτείνουν την ανάπτυξη πυραύλων «Bora σε Ακσάζ & Βάση στα Κατεχόμενα»

Προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Άγκυρα στην Ελλάδα, σε περίπτωση που εγκατασταθεί το Ισραηλινό ραντάρ στην Κρήτη, προκρίνει η ‘Γενί Σαφάκ’. Εγκατάσταση πυραύλων  ή εγκατάσταση αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος αναλυτής περί αμυντικών θεμάτων, Τουράν Ογούζ, μιλώντας στην εφημερίδα, προτείνει η Άγκυρα να περιμένει πρώτα σχετική δήλωση από το Ισραήλ για να διαπιστωθεί μήπως πρόκειται για ύποπτα παιχνίδια της Ελλάδας.

«Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki enerji rezervleri için kurduğu ‘ittifak’ adımlarını Ege’yi de kapsayacak şekilde askeri açıdan genişletme çabaları Türkiye’nin yakın takibinde. Yunan medyasının Girit’e kurulacak askeri radar üssü için İsrail’le işbirliğini açıklamasına temkinli yaklaşan uzmanlar, «İsrail’den henüz resmi açıklama yok.

Eğer bu projeye destek verirlerse o zaman İsrail, Ege ve Doğu Akdeniz’de ilk defa Ege’de Türkiye’yi tehdit etme amacıyla kullanılan bir projenin parçası olacak” görüşünde. İsrail’in tehditlerine karşılık Girit’i menzili içine alan BORA füzelerinin Aksaz Askeri Üssü’ne yerleştirilmesi, gerekirse KKTC’ye deniz ve hava üssü kurulması, topçu roketleri, güdümlü topçu füzeleri ve seyir füzelerinin gerekli noktalara yerleştirilmesi gibi seçenekler masaya gelebilir»

Διαφορετικά, «εάν το Ισραήλ το παραδεχτεί, θα φανεί για πρώτη φορά ότι είναι μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει να απειλήσει την Τουρκία στο Αιγαίο και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει».
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει διάφορες επιλογές, όπως η εγκατάσταση πυραύλων Bora,  στην βάση Ακσάζ (πάνω από την Ρόδο) που βρίσκεται πιο κοντά στην Κρήτη ή στην βάση Ντάτσα στο Αιγαίο (πάνω από τη Σύμη).
Από την άλλη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος αναλυτής, μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ναυτική και αεροπορική βάση στα Κατεχόμενα, δίνοντας το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την «βόρεια Κύπρο» τα (Κατεχόμενα)  και να έχει γρήγορη πρόσβαση και στο νότιο μέρος του νησιού.
 
Ανάμεσα στις εναλλακτικές είναι και η εγκατάσταση πυραύλων και αντιαεροπορικών συστημάτων στην βάση στα Κατεχόμενα, που θα στοχεύουν τις ξένες βάσεις (Γαλλική ) που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στο νότιο μέρος της Κύπρου.