Το ΠΝ προχωρά στην απόκτηση Καταδρομικών κλάσης «Ticonderoga;»

Στην απόκτηση από τη χώρα μας δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών καταδρομικών πλοίων τύπου Ticonderoga προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και στις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.

Οι Αμερικανοί ποτέ δεν είχαν δει με καλό μάτι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει είτε καινούργια είτε ακόμη και μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.

Και όσο προχωρούσαν οι ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί η χώρα μας τις γαλλικές φρεγάτες Belharra η αμερικανική «γκρίνια» εντεινόταν αλλά χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μας παραχωρηθούν δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά από τις ΗΠΑ τύπου Arleigh Burke, όμως δεν είχε υπάρξει αποτέλεσμα.

Επιπλέον, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στη χώρα μας ακόμη και συμπαραγωγή νέων πολεμικών πλοίων.

Ήταν όμως μία πρόταση που δεν εξυπηρετούσε την ελληνική πλευρά, αφού ο ελληνικός στόλος «καιγόταν» για να ενταχθούν άμεσα μονάδες επιφανείας στο δυναμικό του.

Διακαής πόθος, είναι τα αντιτορπιλλικά Areligh Burke Flight I (ΑΒ). Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα ζήτησε ΑΒ, ή έστω υπονόησε πως ζητάει, για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ραντάρ του ΑΒ έχει σημαντικές δυνατότητες ακόμη και εναντίον στόχων  ακόμη και  Μαχητικών τύπου Stealth…

Υπό το δεδομένο της συνεχούς εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όμως φαίνεται ότι όλες οι συζητήσεις για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αμερική μπαίνουν πλέον σε άλλη βάση.

Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, το αμερικανικό ναυτικό σχεδιάζει την απόσυρσή τους, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες παραχώρησης δύο εξ αυτών στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι τα αμερικανικά πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό στο πεδίο της αεράμυνας περιοχής. Πέραν αυτού όμως το ΠΝ έχει τεράστιες ανάγκες για μεγάλα πλοία και προσανατολίζεται και σε άμεσες λύσεις μεταχειρισμένων, καθώς οι φρεγάτες τύπου S βαίνουν προς απόσυρση, οι ΜΕΚΟ θα αναβαθμιστούν, ενώ αν προχωρήσει τελικώς η αγορά των φρεγατών Belharra τα νέα πλοία θα ενταχθούν από το 2025 και μετά.

Το μέγεθος και το εκτόπισμα των Ticonderoga είναι μεγάλο και ίσως απαγορευτικό για ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Εντούτοις, θα μπορούσαν να «δέσουν» στη Σούδα και να ενισχύσουν έτσι τις Ενοπλες Δυνάμεις στην «καυτή» πλέον περιοχή της Nότιας και Ανατολικής Μεσογείου.

Το USS SAN JACINTO (CG-56) είναι κλάσης Ticonderoga ,μιας κλάσης 27 καταδρομικών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκ των οποίων πλέουν ακομα τα 22.

Έχει μήκος 173 μέτρα ,πλάτος 16,8 και μέγιστο βύθισμα 10,2 .Κατασκευάστηκε το 1986 στα ναυπηγεία Ingalls στη πολιτεία του Mississipi και αποτελεί μέρος του στόλου απο το 1988.

Έχει 4 τουρμπίνες General Electric LM 2500 που του δίνουν τη δυνατότητα να πλέει με μέγιστη ταχύτητα 32,5 κόμβων. Το πληρωμα του αποτελείται απο 340 άτομα,εκ των οποίων 33 αξιωματικοί.

 


Διάφορα Άρθρα


  • van alex

    προχωραει το π.ν. τελικα η οχι? Το εργο της πληροφορισης μας ειναι δικο σας! Μην ρωτατε εμας

  • Vita Kapa

    «Εκτιμάται ότι τα αμερικανικά πλοία θα μπορούσν να βοηθήσουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό στον τομέα της αεράμυνας περιοχής. …!!! »
    Μα είναι δυνατόν; Αντιλαμβάνεσται ότι το πλοίο που αναφέρεται έχει ηλικία 55 έτη; Ποιός είναι αυτός που αυτός που εκτιμά ότι αυτά τα πλοία ηλικίας 50 και πλέον μπορούν να βοηθήσουν και προτείνει να τα πάρει το Πολεμικό Ναυτικό; Έχουμε χάσει εντελώς πια τη σιβαρότητα σε αυτή τη χώρα; Έχετε αναλογιστεί τις απαιτήσεις στελέχωσης (330 στελέχη τουλάχιστον) και το λειτουργικό κόστος αυτών των πλοίων;