Και τα δύο αεροσκάφη είναι δικινητήρια και θεωρούνται 4,5 Γενεάς
Το κόστος όμως θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτό των μεταχειρισμένων Tranche 1 (που μπορούσαν να το προμηθευτούν αμέσως) , όπως βέβαια ασύγκριτα μεγαλύτερος θα είναι και ο χρόνος παράδοσης.
Σύμφωνα με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς θα απαιτηθεί από πέντε έως εφτά χρόνια Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά οι Τούρκοι θέλουν να κατασκευάζουν τα Eurofighters στην χώρα τους.
Επιπλέον θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος για την εκπαίδευση των πιλότων αλλά και των τεχνικών εδάφους. Στο διάστημα αυτό ήδη η χώρα μας έχει 24 Rafale (με προοπτική να αγοράσουμε άλλα 6) , 84 F-16 Viper, 40 ήδη αναβαθμισμένα F-16 Block-50 και 4 φρεγάτες Belh@rra.
Και ακόμα, το 2028, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τα πρώτα F-35, το αεροπορικό υπερόπλο, αφού ο η παραγωγή των ελληνικών F-35, βρίσκεται ψηλά, στο νούμερο 8 κατά άλλους στο 6 , από την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin.
Αφήστε, που η Ελλάδα παρήγγειλε το πιο σύγχρονο F-35, το block4, με ενισχυμένο ραντάρ μάχης, που όμοιο του δεν έχει κανένα F-35 στην Ευρώπη.

Στο παρελθόν, η κατασκευάστρια εταιρία του Eurofighter ήλθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και οι Βρετανοί, αλλά και οι Γερμανοί κυρίως προσπάθησαν (μέσω αντιπροσώπων τους) ανεπιτυχώς να μας πωλήσουν το πρώτο μοντέλο το Trench-1 Υπήρξαν όμως τότε κάποιες καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες, τα οικονομικά της χώρας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κλασσική λύση στην προμήθεια F-16.
Τότε ήταν και τα περιβόητα (αμαρτωλά) offsets που έκαναν την προμήθεια πιο περίεργη (και ύποπτη) και έτσι η προσπάθεια για την προμήθεια Eurofighters έμεινε στα χαρτιά.
Ήταν ο καιρός που η Γαλλία ως αρχική κατασκευάστρια χώρα, αποχώρησε από την κοινοπραξία και κατασκεύασε το δικό τις μαχητικό 4,5 γενιάς, το Rafale, με το οποίο εξοπλίστηκε η Πολεμική Αεροπορία και μαζί με τα F-16 Viper, έχει πλήρη κυριαρχία στο Αιγαίο.
Ωστόσο Rafale και Eurofighter ξεκίνησαν να αναπτύσσονται περίπου την ίδια χρονική περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 για να εξελιχθούν στα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά μαχητικά 4ης γενιάς.
Γιατί καίγονται για Eurofighter οι Τούρκοι
Οι Τούρκοι θέλουν το Eurofighter Tranche 4 (την νεότερη δηλαδή έκδοσή του) κυρίως επειδή μπορεί να φέρει τον πύραυλο αέρος – αέρος νέας γενιάς, μεγάλης ακτίνας METEOR, όπως και το Rafale, καθώς και για το προηγμένο ραντάρ του..
















