Πυρκαγιά απειλεί 5 Ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου …Επιχειρούν Ελληνικά Ε/Π & PZL

Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από το απόγευμα της Παρασκευής απειλεί πέντε ελληνικά μειονοτικά χωριά στον ελληνικό μειονοτικό Δήμο Δρόπολης νόμου Αργυροκάστρου. Πρόκειται για τα χωριά Γράψη, Λιούγκαρη, Φραστανή, Γορίτσα και Τεριχάτη.

Η πυρκαγιά σε ένα μέτωπο μερικών χιλιομέτρων πλησιάζει τις πρώτες κατοικίες τριών χωριών ενώ έκαψε χιλιάδες στρέμματα με δάση και χαμόδεντρα, όπως και βοηθητικά κτίρια και μάντρες των κατοίκων.

Δύο ελικόπτερα που ήρθαν σε βοήθεια από την Κέρκυρα συνέβαλαν στον έλεγχο εν μέρη της πυρκαγιάς στο χωριό Φραστανή.

Κάτοικοι των ανωτέρω χωριών όπως και από τα γειτονικά χωριά μαζί με δυνάμεις πυρόσβεσης και της αστυνομίας του δήμου και του νομού προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη για να προστατέψουν τα χωριά.

Δεν υπάρχουν δυνατότητες ελέγχου και πυρόσβεσης των μετώπων της πυρκαγιάς την οποία υποβοηθούν οι άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Συνεπώς η ανεξέλεγκτη επέκταση της πυρκαγιάς αναμένεται να απειλήσει και άλλα ελληνικά χωριά και στον άλλο ελληνικό μειονοτικό δήμο των Φοινικαιπων.

Ο ΥΠΑΜ της Αλβανίας Νικο Πελέση ανακοίνωσε την συνδρομή των Ελληνικών Πυροσβεστικών Αεροσκαφών στην Κατάσβεση της Πυρκαγιάς

Ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα