Ρωσικό Υποβρύχιο περνά για πρώτη φορά τα Στενά των Δαρδανελίων.(φωτό & video)

Μια ιστορική στιγμή. Πιθανόν να είναι η  πρώτη φορά από τότε που υπεγράφη η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936, ένα ρωσικό υποβρύχιο διέσχισε τον Βόσπορο προς τη Μεσόγειο. 

Το Υποβρύχιο συνοδεύεται από Σκάφος της Τούρκικης Ακτοφυλακής κατά την διάρκεια του πλου απο τα Στενά

H Συνθήκη του Μοντρέ  Το άρθρο 12 επιτρέπει μόνο τα υποβρύχια της ακτής της Μαύρης Θάλασσας να διέρχονται από το Βόσπορο και  αυτά μόνο για επισκευές.

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.