Ρώσος αξιωματούχος: Η Μόσχα δεν υποστηρίζει την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

«Απαράδεκτες» θεωρεί τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο της Ρωσίας για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ.

Η Ρωσία θεωρούσε πάντα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ως απαράδεκτες, καθώς εκτιμά ότι η ασφάλεια των συνόρων της με την Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίζονται από δυνάμεις της Δαμασκού.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, μετά την επίθεση της Άγκυρας στα βορειανατολικά σύνορα της Συρίας.

«Δεν έχουμε εκφράσει ποτέ την υποστήριξή μας και δεν υποστηρίξαμε ποτέ την ιδέα της διάθεσης (οποιωνδήποτε δυνάμεων) εκεί, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών μονάδων, πόσο μάλλον της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας», ανέφερε ο Λαβρεντίεφ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να διασφαλίζεται μόνο από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας.
Ο ειδικός απεσταλμένος επίσης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ρωσίας για την επίθεση.

«Όχι. Ζητάγαμε πάντα από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πάντα πιστεύαμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας είναι απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Σημείωσε δε πως η επίθεση θα μπορούσε να «ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που κατοικείται από Κούρδους και Άραβες.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου για να καθαρίσει την παραμεθόρια περιοχή από το ISIS και την κουρδική πολιτοφυλακή, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί αμφότερα τρομοκρατικές οργανώσεις.


Διάφορα Άρθρα