Σαν Σήμερα F-4Ε της 339 ΜΔΒ συνετρίβη στο Ξηροβούνι Βοιωτίας…Νεκροί οι 2 Χειριστές

Στις 17 Ιανουαρίου 2000, ο Σμηναγός (Ι) Ευστράτιος Γκόλιας και ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Νέζης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος F-4Ε, του οποίου ήταν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, κατέπεσε και συνετρίβη στο όρος Ξηροβούνι Βοιωτίας.

Οι δύο Φαντομάδες με προορισμό την Σκύρο όπου θα αναλάμβαναν 48ώρη υπηρεσία επιφυλακής βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες, πυκνή και χαμηλή νέφωση, σε μία πτήση που καθώς εκτελούνταν σε χαμηλό ύψος δεν την παρακολουθούσαν τα ραντάρ.

Το αεροσκάφος τους ήταν σε σχηματισμό δύο μαχητικών που είχαν απογειωθεί από την Ανδραβίδα και αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό πως κάτι δεν πήγαινε καλά στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού τους κυρίως στον χιονισμένο Παρνασσό.

Συνδρομή πέρα από τις επίγειες δυνάμεις του στρατού και τα ιπτάμενα μέσα της Π.Α. είχε και το Π.Ν. που απογείωσε ελικόπτερα.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Οι δύο ιπτάμενοι έπεσαν στο καθήκον. Εκτιμήσεις της εποχής λένε πως πιθανά δεν μπόρεσε ίσως λόγω μηχανικού προβλήματος να πάρει ύψος το αεροσκάφος την κρίσιμη στιγμή που θα περνούσε πάνω από τον ορεινό όγκο.

Αθάνατοι!