Σε πλήρη ανάπτυξη τα τερματικά του ΣΔΕ «Ηνίοχος» στα Leopard-2HEL…Στην Άσκηση ΤΑΜΣ «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ-2019″ » (video)

Κατά την Τελική Φάση της ΤΑΜΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ-2019 αξιοποιήθηκε πλήρως το προηγμένο Σύστημα Διοίκησης Ελέγχου (ΣΔΕ) ΗΝΙΟΧΟΣ με το οποίο έχουν πλέον εξοπλιστεί όλες οι Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων με LEOPARD-2HEL.

Να τονιστεί πως ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ βρίσκεται εγκατεστημένος επί οχημάτων Μ577 και τροχοφόρων M/S 240 GD.

Ο εφοδιασμός με τον ΗΝΙΟΧΟ νέας γενιάς της 24ης ΕΜΑ ήδη έφερε άριστα αποτελέσματα και πλέον και οι υπόλοιπες τρεις ΕΜΑ της 25ης και 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αναμένεται να εφοδιαστούν με ανάλογα συστήματα και εγκατάσταση επί οχημάτων.

Ο ΕΣ συνέδεσε το όραμα της ψηφιοποίησης με το σημαντικότερο εξοπλιστικό του πρόγραμμα, αυτό του νέου άρματος μάχης. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να παραληφθούν από τα γερμανικά αποθέματα τα τεθωρακισμένα οχήματα – σταθμοί διοίκησης M577A1.

Έτσι, τα άρματα Leopard-2HEL και τα οχήματα υποστήριξης τους εφοδιάστηκαν με τερματικά του ΣΔΕ «Ηνίοχος», κάνοντας πραγματικότητα τις πρώτες πλήρως ψηφιακές μονάδες ελιγμού του Ελληνικού Στρατού: την 21η και 24η ΕΜΑ της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και την 22η και 25η ΕΜΑ της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Δεδομένης της πληθώρας των οχημάτων M577A2 που παρελήφθησαν αργότερα από τα αμερικανικά αποθέματα, επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διασύνδεση του ΣΤΤΕΠ «ΔΙΑΣ» της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού πυροβολικού (μαζί με τα ανάλογα ψηφιακά συστήματα ACCS και FCS των Pzh-2000GR και των MLRS αντίστοιχα) με το ΣΔΕ «Ηνίοχος».

Πλέον, καθώς η τουρκική επιθετικότητα βαίνει ολοένα αυξανόμενη, δεν χωρούν εφησυχασμοί: το ελληνικό πυροβολικό οφείλει να εισέλθει στον δρόμο της ψηφιοποίησης, του αυξημένου βεληνεκούς και της υψηλής φονικότητας.