Νέα ένταση καταγράφεται στο Στενό του Ορμούζ, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι τρίτο υπερδεξαμενόπλοιο επλήγη μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, στο πλοίο προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι το δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα πλοήγησης και αγνόησε προειδοποιήσεις.
Νέα αναφορά για περιστατικό στο Στενό του Ορμούζ
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο επιχείρησε να αποχωρήσει από το Στενό του Ορμούζ έχοντας απενεργοποιήσει το σύστημα πλοήγησής του.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, το πλοίο δεν συμμορφώθηκε με τις προειδοποιήσεις που του είχαν δοθεί.
Το περιστατικό έρχεται μετά από δύο ακόμη αναφορές των προηγούμενων ημερών, όταν το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι δύο υπερδεξαμενόπλοια προσέκρουσαν σε ναυτικές νάρκες στην περιοχή.
Iran’s IRGC Navy said a second supertanker struck a naval mine in the Strait of Hormuz, causing an explosion and engine-room fire. https://t.co/vatM26oaod
— Clash Report (@clashreport) October 11, 2026
Έκρηξη και φωτιά στο μηχανοστάσιο
Σύμφωνα με τους ιρανικούς ισχυρισμούς, σε ένα από τα προηγούμενα περιστατικά η πρόσκρουση σε νάρκη προκάλεσε ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν ανακοινώσει ότι ακόμη ένα υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο προσέκρουσε σε ναυτική νάρκη, ενώ επιχειρούσε να εξέλθει από το Στενό του Ορμούζ μέσω διαδρομής που η Τεχεράνη χαρακτήρισε μη εξουσιοδοτημένη.
Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης πριν εισέλθει σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνη.
«Τεράστια πυρκαγιά η μοίρα κάθε παραβατικού πετρελαιοφόρου»
Σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση, μετά την πρόσκρουση στη νάρκη σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, οι οποίες, όπως υποστηρίζεται, ήταν ορατές ακόμη και από την ακτή.
«Μια τεράστια πυρκαγιά είναι η μοίρα κάθε παραβατικού πετρελαιοφόρου που επιδιώκει να αγνοήσει την ασφάλεια και τους κανόνες των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης.
Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς άλλα πλοία να μην χρησιμοποιούν διαδρομές που δεν έχουν εγκριθεί από την Τεχεράνη.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία για την ταυτότητα του τελευταίου δεξαμενόπλοιου, το πλήρωμά του, το φορτίο του, την ιδιοκτησία ή την ακριβή θέση του.
Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί δεν είχαν επιβεβαιωθεί άμεσα από ανεξάρτητη πηγή.















