Στην αντεπίθεση περνά η Μόσχα …Μετά την απόφαση των «G-7»

Στην αντεπίθεση περνά η Μόσχα, μετά την απόφαση των δυτικών χωρών να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσης, καθώς φαίνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιδράσει και σε αυτό το μέτρο  που συζητούσαν οι δυτικές χώρες, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Μόσχα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή της, όπως δήλωσε σήμερα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή σε πλαφόν για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό, το οποίο καθόρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ και οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν την ίδια πολιτική, υιοθετώντας το ίδιο μέτρο,  αφού ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε αρχικώς η Πολωνία. Η κίνηση της Δύσης είναι μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας, βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή“, πρόσθεσε.Περισσότερα Άρθρα