Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μετακινήσει στρατεύματα, ούτε να ανακαλέσει την επέκτασή του

Το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινήσει τα συμμαχικά στρατεύματά του από τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν στον Οργανισμό από το 1997 και μετά, μετά την πρόταση της Ρωσίας να ανακαλέσει την επέκτασή του, ξεκαθάρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Φυσικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν θα πρέπει να έχουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες που έχουν ενταχθεί στον Οργανισμό από το 1997. Αυτά είναι στην πραγματικότητα τα μισά μέλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στο CBC News.

Αφού εξήγησε, δε, πως «αυτό θα σήμαινε ένα ΝΑΤΟ δεύτερης κατηγορίας χωρών που δεν προστατεύονται από τη συμμαχία», πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ».

«Όμως είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ισορροπημένα, επαληθεύσιμα μέτρα για τη μείωση των όπλων, των συμβατικών πυρηνικών πυραύλων και άλλα. Αυτό θα ήταν καλό για τη Ρωσία και καλό για το ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ είναι κοντά στην «κόκκινη γραμμή», εξαιτίας της στρατιωτικής υποστήριξης της Συμμαχίας στην Ουκρανία.