Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ για ..Εισβολή Τζιχαντιστών !

Όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει αποστείλει από τις 8 Οκτωβρίου 2019 έγγραφο σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες όπου ζητεί εντατικά «μέτρα προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας».

Προκειμένου να μην εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση ή άλλη δολιοφθορά εναντίον τους που μπορεί να προκαλέσει διπλωματικές παρενέργειες.

Στο έγγραφο ζητείται ιδιαίτερη προσοχή από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την πρεσβεία και τα προξενεία της Τουρκίας.
Επιπλέον ορίζεται τα «μέτρα προστασίας που εκδηλώνονται για την ασφάλειά τους να λαμβάνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις αστυνομικές δυνάμεις».

Από το χαλιφάτο στην Ευρώπη

Στις 7-8 φυλακές επί συριακού εδάφους που ελέγχονται κυρίως από κούρδους μαχητές κρατούνται περίπου 11.000 μέλη του ISIS, εκ των οποίων περίπου 9.000 είναι από τη Συρία και το Ιράκ και άλλοι 2.000 προέρχονται από 50 άλλα έθνη των οποίων οι κυβερνήσεις των χωρών τους δεν επέλεξαν να τους επαναπατρίσουν.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι προαναφερόμενοι 850 που προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στον ISIS μεταξύ 2011 και 2016, περίπου 5.000 από τους οποίους πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Europol, o καταγραφόμενος ρυθμός επιστροφής των ευρωπαίων μαχητών του ISIS στις χώρες τους είναι σχετικά μικρός, της τάξης του 25%-40%.

Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και στη Γαλλία είχε καταγραφεί προ μερικών μηνών επιστροφή μαχητών του ISIS της τάξης του 20%-30%, στην Ολλανδία και στην Ισπανία είχε γυρίσει πίσω το 18% των τζιχαντιστών.

Οι επιστροφές μελών του ISIS με καθοριστικό ρόλο στις σφαγές του «Χαλιφάτου» στη Γερμανία και στη Βρετανία ήταν της τάξης του 33%-45%. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό από αυτούς κινήθηκαν μέσω της χώρας μας η οποία προχώρησε – σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη – στις συλλήψεις επτά μελών του ISIS από το 2017.

Επιπλέον, υπήρχαν κάθε χρόνο περίπου 800 – 1.000 αιτήματα για παρακολουθήσεις υπόπτων, χωρίς να προκύψουν σαφή στοιχεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελλήνων αξιωματικών αν επιχειρηθεί μαζική απόδραση τζιχαντιστών από τις φυλακές της Συρίας, είναι βέβαιο ότι ίσως υπάρξει αντίδραση από τους κούρδους φρουρούς τους με πιθανή προσπάθεια εξουδετέρωσης ή εξόντωσης πολλών από τους κρατουμένους.
Παραμένει άγνωστο λοιπόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσοστό αυτών που μπορεί να κινηθούν προς Ευρώπη και αν τελικώς ελεγχθούν ή προχωρήσουν σε αιματηρές επιθέσεις ως «μοναχικοί λύκοι».


Διάφορα Άρθρα