Ντοκουμέντο :Τα Λιοντάρια της ΕΛΔΥΚ με τα Πολυβόλα στις Ταράτσες …Έστειλαν πίσω τα Τούρκικα Α/Φ

Μια συγκλονιστική Αφήγηση ΕΛΔΥΚάριου ,ένα Ιστορικό Ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι οι Αποδεκατισμένη Εθνική Φρουρά και οι ΕΛΔΥΚάριοι της  Ελλάδος  πολέμησαν σαν λιοντάρια τον Αττίλα …Αλλά αφέθηκαν στην τύχη τους από τους Άτολμους Έλληνες Πολιτικούς!

Το Αφήγημα του  απλού ΕΛΔΥΚάριου  Γιώργου Καπέλα  ,απο τα χωριά των Τρικάλων που ποτέ μέχρι σήμερα δεν τιμήθηκε και δεν αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος για δική του  μάχη  που έδωσε κατά του Αττίλα!

Εντυπωσιακή είναι η αφήγησή του  που δείχνει το ρόλο των Άγγλων ,για την πρώτη Βόμβα που έσκασε στο Χώρο της  Πρωινής Αναφοράς της ΕΛΔΥΚ που ευτυχώς δεν πήγαν οι ΕΛΔΥΚάριοι το πρωί της Εισβολής !

Φύγαμε για την νήσο Κύπρο απο την Κόρινθο όπου και εκπαιδευτήκαμε  και φτάσαμε στην Κύπρο την 2α Μαρτίου του 1974!

Την νύχτα της 19ης Ιουλίου  Γιώργος Καπούλας αφηγείται: ήμουν σκοπός απο τις 21:00 έως 03:00! Το βράδυ αυτό Αξιωματικοί έστησαν τα Πολυβόλα στην περίμετρο της ΕΛΔΥΚ!…Απο την  ΤΟΥΡΔΥΚ  μας χώριζε ένα Αυλάκι!

Την  06:00 με το εγερτήριο ακούσαμε τα Τουρκικά Αεροσκάφη  να πετούν σε μεγάλο ύψος  ,ο διοικητής του Λόχου μας διέταξε να αναπτυχθούμε στο δασύλλιο προς τον Άγιο Γεώργιο και να μην πάμε στην Αναφορά του Τάγματος !

Αυτό αποδείχθηκε σωτήριο γιατί οι πρώτη βόμβα που έπεσε στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ την πρώτη ημέρα της Εισβολής ήταν την ώρα 08:00  ,ακριβώς στο χώρο που παίρναμε την καθημερινή Αναφορά !

Αναφέρθηκε οτι τις ακριβείς  συντεταγμένες τις έδωσαν  στους Τούρκους οι Άγγλοι

Να σημειωθεί οτι οι ΕΛΔΥΚάριοι είχαν Ατομικό Οπλισμό M1 ,ενώ στις Αποθήκες υπήρχαν τυφέκια  FN …Αποκαλύπτεται οτι ο Λοχίας  Αλέξανδρος Μπαλατσούκας (φωτο δεξιά). έσπασε τις κλειδαριές και μοίρασε τα FN στους ΕΛΔΥΚάριους , στο δασύλλιο τα καθάρισαν από τα γράσα με φανέλες  και έμαθαν το Χειρισμό απο τον Ανθυπολοχαγό Μπάκα την ώρα που οι Βόμβες των Τούρκικων ισοπέδωναν το Στρατόπεδο !

Αρχίσαμε όλοι να χτυπάμε με Ατομικά μας όπλα εναντίον των Τούρκικων  Α/Φ , ενώ απο την Περίμετρο μια Πυροβολαρχία  4 στοιχείων , 4κανων Α/Α  0,50 Πολυβόλων που τα χειρίζονταν Κύπριοι της  Εθνικής Φρουράς έριξε 23 Τουρκικά Αεροσκάφη …Αναφέρει ο Λοχίας Μπαλατσούκας …

Μετά από μια ώρα κάναμε την πρώτη επίθεση στο Στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ που ήταν άδειο ,απλά είχαν αφήσει οι Τούρκοι να ακούγονται τραγούδια απο τα Μεγάφωνα !

Εκεί είχαμε και δύο πρώτα θύματα της ΕΛΔΥΚ  τους ΕΛΔΥΚάριος Αντωνόπουλο που τον θέρισε μυδράλιο Αεροσκάφους και τον Αθανασούλα που σκοτώθηκε στη πύλη της ΕΛΔΥΚ!

Το Απόγευμα  διαταχθήκαμε να κάνουμε επίθεση στο Κιόναλι  αν και τα σχέδια ήταν να πιάσουμε τα πολυβολεία στους Χώρους  της Απόβασης των Τούρκων …Τα είχε κατασκευάσει ο Στρατηγός Γρίβας ,οι διαταγές του ΓΕΕΦ  άλλαξαν και μας έστειλαν στο Άγνωστο  Κιόναλι

Η προέλαση έγινε στις 5 το απόγευμα  απο δύο Τάγματα της ΕΛΔΥΚ αλλά το Κιοναλι ήταν πολύ καλά οργανωμένο και δεν καταφέραμε να το καταλάβουμε!

Οι Τούρκοι μας χτυπούσαν με πολυβόλα και όλμους που είχαν καταφέρει να είχαν στην περιοχή από τα  πριν …χωρίς οι Κύπριοι να πάρουν Χαμπάρι

Η επίθεση που διατάχθηκε ήταν σκέτη αυτοκτονία μιας και το Κιόναλι ήταν  σε τοποθεσία σαν ένα πέταλο, τα μεσάνυχτα δόθηκε η εντολή για οπισθοχώρηση αφού οι Τούρκοι ήταν στα ριζά του Πενταδάκτυλου !

Επιστρέψαμε με τα πόδια και Χαράματα φτάσαμε στην ΕΛΔΥΚ  όπου με το ξημέρωμα μας άρχισαν να βάλλουν ξανά τα Τούρκικα Μαχητικά !

Ο 30ς Λόχος έκανε επίθεση προς την Οχύρωση της ΤΟΥΡΔΥΚ αλλά μας χτύπησαν με βόμβες ΝΑΠΑΛΜ τα Αεροσκάφη,ενώ  οι Άνδρες του ΟΗΕ τα  παρακολουθούσαν !

Δεν κοιμόμουνα τα βράδια  συνεχίζει ο ΕΛΔΥΚάριος αλλά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα …Το βράδυ της Κυριακής  είδαμε τα Ελληνικά Α/Φ να έρχονται απο την Μόρφου και εκεί χτυπήθηκαν απο Κυπριακά Πυρά

Η Μεγάλη Σφαγή των Τούρκων ,πραγματικό  όμως Μακελειό, έγινε στον Πενταδάκτυλο όπου χιλιάδες Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές εξοντώθηκαν …

Η Δεύτερη Μεγάλη σφαγή των Τούρκων έγινε την Δευτέρα το Βράδυ 22 Ιουλίου,  όταν οι Τούρκοι άφησαν την οχυρά θέση και επιτέθηκαν στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

Οι Αξιωματικοί μας μοίρασαν χειροβομβίδες σε όλους και κομματιάσαμε  το βράδυ της Δευτέρας ολόκληρη  τη δύναμη της ΤΟΥΡΔΥΚ ….Το πρωί της Τρίτης μαζεύαμε τα πτώματα των Τούρκων με τα οχήματα !!

Μόνος ο ΕΛΔΥΚάριος  Γιώργος Καπέλας (φωτό αριστερά) κατάφερε και ανέβασε ένα πολυβόλο 0,50 σε Ταράτσα  της Λευκωσίας  και απο εκεί χτυπούσε τα Τούρκικα αεροσκάφη   που αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία !!

Σε ερώτηση μας  γιατί «χάσαμε απο τους Τούρκους» ο Γιώργος ήταν αποκαλυπτικός …Δεν είχαμε Στρατιωτικό συντονισμό και δυστυχώς η Ελλάδα μας  παράτησε στη τύχη μας !

Τον ξαναρωτήσαμε αν μετά την επιστροφή του απο την Κύπρο το 1975 η Πατρίδα τον τίμησε δεν απάντησε ,απλά κατέβασε το κεφάλι και μιλώντας στον εαυτόν του Μονολόγησε

Έχασα την ακοή μου κατά 80% απο τις Βόμβες και τον Κρότο της Μάχης …Στην Ελλάδα προσπάθησα και επιβίωσα κάνοντας εδώ και εκεί μεροκάματα !

Όταν με πήραν τα χρόνια ζήτησα την άδεια ενός Περιπτέρου συνεχίζει ο Γιώργος  Καπέλας (φωτό σήμερα) …Αλλά και αυτήν μου την αρνήθηκαν λέγοντας οτι ο νόμος απλά άλλαξε!

Δεν  πειράζει αναφέρει αφοπλιστικά ο Γιώργος,  εγώ  απλά έκανα μόνο το Χρέος μου προς την Πατρίδα !

Τα Συμπεράσματα στην Κρίση σας  …Αφού ακόμη και σήμερα ο Λοχίας Μπαλατσούκας Αλέξανδρος και οι ΕΛΔΥΚάριοι των Τρικάλων, ζητούν να τους δοθεί η άδεια απο το ΓΕΣ να στήσουν με δικά τους έξοδα ένα Μνημείο στη ΣΜΥ ,στη Μνήμη των Συναδέλφων που χάθηκαν!