Η Ταϊβάν ζητά ξανά την προμήθεια F-16 Viper από τις ΗΠΑ

Η νησιώτικη χώρα, η οποία την περίοδο αυτή προχωρά την αναβάθμιση του στόλου των παλαιών F-16A/B της, απηύθυνε αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια του νέου αναβαθμισμένου F-16 Viper. Οι ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσουν πριν από τον Ιούνιο.
Καθώς η Ταϊβάν συνεχίζει την αναβάθμιση του στόλου των γερασμένων F-16A/B της, το νησιωτικό κράτος επιδιώκει τώρα να προμηθευθεί τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση του διάσημου αμερικανικού αεροσκάφους, το F-16 Viper.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, στις 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε ένα ευρύ και μη συγκεκριμένο αίτημα στην Ουάσινγκτον για νέα και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να «καταδείξει την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τη χώρα μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Σεν Γι-Μινγκ.

Η Ταϊπέι ζήτησε να αγοράσει το νέο F-16 και το 2011, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία επέλεξε να βοηθήσει την Ταϊβάν να ανανεώσει τον ήδη υπάρχον στόλο των F-16A/B (πρώτες εκδόσεις του αεροσκάφους στη δεκαετία του ’70).

Οι New York Times ανέφεραν ότι πολλοί είδαν την κίνηση ως παραχώρηση στο Πεκίνο: ο γερουσιαστής του Τέξας, Τζον Κόρνιν, χαρακτήρισε την κίνηση ως «συνθηκολόγηση στην κομμουνιστική Κίνα» που «αντιπροσωπεύει ένα χαστούκι στο πρόσωπο ενός ισχυρού συμμάχου και παλιού φίλου».

Από τότε, η Lockheed Martin, η οποία κατέχει πλέον τη General Dynamics, εργάζεται για την αναβάθμιση των 144 αεροσκαφών F-16A/B Fighting Falcon της Ταϊπέι, έναντι σύμβασης ύψους 5,3 δις δολαρίων. Η αναβάθμιση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Ωστόσο, τα 66 νέα F-16 που ζητά από τις ΗΠΑ η Ταϊπέι επιθυμεί να είναι της διαμόρφωσης V, που ονομάζεται και «Viper». Το αεροσκάφος ενσωματώνει νέα διάταξη του οπλικού του φορτίου που του επιτρέπει να μεταφέρει περισσότερα και πιο προηγμένα όπλα από ότι πριν. Ακόμη, το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει το νέο προηγμένο ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), που μπορεί πιο εύκολα να εντοπίσει και να ιχνηλατήσει εχθρικούς στόχους.

Εάν οι ΗΠΑ κάνουν δεκτό το αίτημα της Ταϊπέι, το κόστος της προμήθειας θα μπορούσε να κινηθεί οπουδήποτε μεταξύ 7,76 και 13 δις δολαρίων, βάσει διαφόρων εκτιμήσεων σε διάφορες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των Defence News και των Taiwan News. Οι ΗΠΑ αναμένεται να λάβουν την απόφασή τους πριν από τον Ιούνιο