«Τελεσίγραφο» Τράμπ σε Ερντογάν για τους S-400…Θα κωλώσει ο Τούρκος;

Πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah από την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς απαίτησε – υπό τη μορφή τελεσιγράφου – από τον Ρ. Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία, να αναστείλει την προμήθεια των S-400, διαφορετικά η χώρα του θα υποστεί κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.), που πέρασε το Κογκρέσο το 2017. Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, το έκαναν τα γεγονότα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας Middle East Eye ο Μ. Πενς έδωσε ως εναλλακτική για την ακύρωση στον Ρ. Ερντογάν την προμήθεια των πυραύλων Patriot χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση  απο την Τουρκία

Σύμφωνα δε με τον αρθρογράφο της Sabah το τελεσίγραφο Πενς αποτελεί ένδειξη ότι οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον βαίνουν κλιμακούμενες για το συγκεκριμένο θέμα.

Εάν τελικά η Τουρκία παραλάβει από τη Μόσχα τους S-400 το γεγονός από μόνο του θα προκαλέσει εξελίξεις, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία προς έγκριση πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Θα είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αναφέρει αναλυτικά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας με βάση το νόμο CAATSA και οι οποίες όπως αναμένεται θα αποτελέσουν πλήγμα για την τουρκική οικονομία αλλά και των αξιωματούχων του Ερντογάν που συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.