Τσίπρας από τα Σκόπια: Προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια…»Πάει το χάσαμε το μυαλό Πατριώτη!»

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης»: αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια.

Όπως τόνισε ο Τσίπρας, η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και  τα Σκόπια αλλά και για τα Βαλκάνια…»μην σου πω και για την Γερμανία »

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Σκοπίων

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπογράψαμε μια σειρά από συνεργασίες και ένα μνημόνιο δράσης που καλύπτει το σύνολο της διμερής συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, θα βοηθάμε τα ραντάρ των Σκοπιανών για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο τους και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Παράλληλα, ο Τσίπρας τόνισε πως στον διπλωματικό τομέα, «ιδρύουμε πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων».

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Συζητήσαμε για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό πετρελαίου που ήδη υπάρχει και για ηλεκτρική διασύνδεση» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, μια στρατηγική σχέση που έχει μεγάλες προοπτικές. Για να διασφαλιστεί αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται σε στερεά θεμέλια αλληλοσεβασμού. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Έχουμε κάνει γοργά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Παράλληλα, ο Τσίπρας υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων  στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Σχόλιο:Ότι καταλάβατε -καταλάβαμε …Πάει το χάσαμε το μυαλό Πατριώτη