Το σύστημα γνωστό ως C-Dome πραγματοποιεί την τελική επιτυχημένη δοκιμή ενάντια σε «πραγματικές απειλές» που μπορεί να αντιμετωπίσει ενώ είναι τοποθετημένο σε προηγμένες κορβέτες που προστατεύουν πλατφόρμες φυσικού αερίου
Μια έκδοση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome, τοποθετημένη σε πλοίο, κηρύχθηκε επιχειρησιακή μετά από πρόσφατη δοκιμή, ανακοίνωσαν την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας και το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.
Σε κοινή δήλωση, το υπουργείο και ο στρατός ανέφεραν ότι το προηγμένο μοντέλο του Iron Dome, γνωστό ως C-Dome, υποβλήθηκε σε επιτυχή δοκιμή τον περασμένο μήνα στην κορβέτα Sa’ar 6-class INS Oz, προσομοιώνοντας απειλές που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το σύστημα. στη θάλασσα.
Οι νέες κορβέτες Sa’ar-6 του πολεμικού ναυτικού έχουν ως αποστολή τη φύλαξη των πλατφορμών φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, καθώς και των ναυτιλιακών λωρίδων του.
«Η δοκιμή προσομοίωσε πραγματικές απειλές και συμπεριέλαβε τον επιτυχή εντοπισμό και αναχαίτιση στόχων από το σύστημα σε δύσκολα σενάρια», ανέφερε το υπουργείο.
Οι δοκιμές, τις οποίες ολοκλήρωσε με επιτυχία το Iron Dome, αντιπροσώπευαν ένα «σημαντικό ορόσημο στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των κορβετών» και σηματοδότησε «το τελικό στάδιο της λειτουργίας του συστήματος ναυτικής αναχαίτισης», ανέφερε το υπουργείο.
«Το σύστημα C-Dome αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στις αμυντικές δυνατότητες του Ισραηλινού Ναυτικού σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της φύλαξης στρατηγικών πόρων, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της διατήρησης της περιφερειακής θαλάσσιας υπεροχής του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε. .
Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο (παραπάνω), ο Iron Dome φαινόταν να αναχαιτίζει έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από άλλο πλοίο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε προηγούμενες δοκιμές το σύστημα είχε επίσης αντιπαρατεθεί με drones και πυραύλους κρουζ.
Οι δοκιμές Iron Dome πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ακτών του κεντρικού Ισραήλ, με εκπροσώπους του ναυτικού και της Rafael Advanced Defense Systems.
Το C-Dome, η ναυτική διαμόρφωση του Iron Dome, προωθεί περαιτέρω επιχειρησιακή ευελιξία και έχει γίνει μέρος της πολυεπίπεδης σειράς πυραύλων και αεράμυνας του κράτους του Ισραήλ»