Ποιοι είναι οι άνθρωποι της «384 ΜΕΔ» που Επιχείρησαν νύχτα στον Όλυμπο ! (video)

Aπό το Φεβρουάριο του 2007  η 384 Μοίρα Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΔ) «Φαέθων»   εδρεύει στην 112  Πτέρυγα  Μάχης στην Αεροπορική Βάση  της Ελευσίνας.384med_06

Τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε πολέμου η μοίρα έχει αποστολή την έρευνα και διάσωση με εναέρια μέσα όπου αυτό απαιτείται, 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα.

AS 332C1 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας384med_03

Είναι μια συμπαραγωγή της EUROCOPTER GROUP-AEROSPATIALE και DASA.

Είναι δικινητήριο, μονού στροφείο, μέσης μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και βιωσιμότητας σε περιβάλλον μάχης.

Η προμήθεια του AS 332C1 Super Puma αποφασίστηκε το 1998 στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας, επ’ ωφέλειά του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που εισήγαγε καινούργια δεδομένα στις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 19 επιβάτες /ναυαγούς ή εναλλακτικά 10 ασθενείς (6 σε φορεία και 4 σε καθίσματα).

Στα συστήματα ναυτιλίας και ανίχνευσης που φέρει περιλαμβάνονται: αυτόματος πιλότος, ψηφιακός διαχειριστής πλοήγησης, υπολογιστής ναυτιλίας, ραντάρ ντόπλερ, VOR/DME, GPS και σύστημα FLIR. Ο εξοπλισμός Avionics του Super Puma είναι εφάμιλλος του αντίστοιχου των σύγχρονων μαχητικών.

Στην Ελλάδα εκτελεί και σημαντικό κοινωνικό έργο, καθώς χρησιμοποιείται για αεροδιακομιδές, αποστολές έρευνας και διάσωσης  εκτός της κύριας αποστολής που είναι η έρευνα και διάσωση μάχης. Επιχειρεί από την 112 Π.Μ. στην Ελευσίνα.

Τα Super Puma ανήκουν στην 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης «Φαέθων». Φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:

  • Πλήρωμα: 4 (2 χειριστές, διασώστης και μηχανικός)
  • Μήκος: 18.70μ
  • Βάρος: 4.370 κιλά (άδειο)
  • Διάμετρος έλικα: 15.08μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 277χλμ. την ώρα

Στη 384 ΜΕΔ «Φαέθων» ανήκουν 12 τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερα (Ε/Π) παντός καιρού AS-332C1 Super Puma με δίχρωμη παραλλαγή μπλε/γκρι.

 Video  απο την «384 ΜΕΔ» παντός καιρού που εδρεύουν τα Super Puma