Ερντογάν: Δέχθηκε επίθεση το τουρκικό πλοίο – «Eλληνική προβοκάτσια» το γεγονός

Θέση σχετικά με το επεισόδιο που έλαβε χώρα ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ μίας γερμανικής φρεγάτας και τουρκικού εμπορικού πλοίου πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην έρευνα στο τουρκικό πλοίο, που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

«Παρά την καλή συμπεριφορά μας στη Μεσόγειο, το πλοίο μας δέχθηκε επίθεση», είπε, προσθέτοντας πως η πράξη αυτή «δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επισημάνει πως «ο καπετάνιος είναι Έλληνας», αναφερόμενος στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής «IRINI».

«Παρά τις προβοκάτσιες της Ελλάδας και της ‘’Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’’ (Κυπριακής Δημοκρατίας) στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου,  συμπεριφερθήκαμε  με υπομονή και ψυχραιμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Όμως δυστυχώς, παρά την υπομονετική και ψύχραιμη συμπεριφορά μας, τελευταία πραγματοποίησαν επίθεση στο εμπορικό πολιτικό πλοίο μας που μετέφερε εμπόρευμα στη Λιβύη. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Πάλι, κυβερνήτης αυτού τουπλοίου της επιχείρησης είναι ένας Έλληνας. Όταν μπήκαν στο πλοίο, παρενόχλησαν το πλήρωμα».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε, επίσης, την οργή του αναφορικά με το συμβάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη Γερμανία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέροντας, μάλιστα, πως η Άγκυρα δεν θα την αφήσει αναπάντητη.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία κίνηση εις βάρος μας, αναπάντητη», είναι το μήνυμα που έχει δώσει ο Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε.

«Είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου να επιβιβάζονται σε εμπορικά πλοία σαν πειρατές» σημείωσε και αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η χώρα του προς όλες τις πλευρές.